Wim Daniëls signeert zijn boek in Aarle-Rixtel.
Wim Daniëls signeert zijn boek in Aarle-Rixtel. Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R

Nieuw boek van Wim Daniëls is uit: ‘Zeker in mijn geboortedorp promoot ik graag mijn boek’

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Wim Daniëls signeerde zaterdag zijn nieuwste boek: ‘Familie, een portret’, in supermarkt MCD in Aarle-Rixtel. Het is zijn 121ste boek (!) en de achterflap belooft ‘een geschreven familieportret, met prachtige kiekjes en geweldige anekdotes’. Lezen dus. 

De poster met daarop ‘Laat je boek signeren door Wim Daniëls’ hangt op zaterdagochtend uitnodigend voor de Primera-winkel, achter de kassa’s van de MCD-supermarkt. Een tafel en stoel staan netjes klaar voor de signeersessie van schrijver Wim Daniëls. Uit? U raadt het al: Aarle-Rixtel. Een krat, als het ware gevuld met families staat klaar, dus het signeren kan beginnen. En zelfs met een mondkapje is goed te zien dat Wim zich als een vis in het water voelt in ‘zijn’ Aarle-Rixtel. Zonder schroom roept hij naar, voor hem bekende, klanten of ze zijn boek al hebben. “En dan gooi ik er ook graag dialect doorheen”, vertelt Wim enthousiast. 

Klantenkring van Wim
Het is een uitgelezen kans voor DeMooiLaarbeekKrant om zijn lezers te benaderen. Groot fan is bijvoorbeeld Ardy van Dommelen. Zij koopt het boek voor haar vader, Giel Vervoort. “Mijn vader is 95 jaar en ik ga dit boek aan hem voorlezen, want hij houdt ervan te lezen over families en relaties.” Niek uit De Mortel is speciaal naar Aarle-Rixtel gekomen om voor zijn moeder Toos het boek te kopen: “Ze heeft al meer boeken van Wim Daniëls gelezen en vindt dat erg leuk.” Even later komt een enthousiaste jongeman naar Wim toe. Of Wim, terwijl hij gaat winkelen, alvast iets in het boek wil schrijven voor zijn schoonvader? Dat is geen enkel probleem natuurlijk. En dan te bedenken dat die schoonvader uit Beek en Donk en Wim elkaar kennen. En zo passeren er nog meer. Jos uit Aarle-Rixtel kent Wim bijvoorbeeld ook. Ze hebben zelfs bij elkaar in de klas gezeten. Alleen staat niet Jos, maar zijn vrouw Marie-Louise bij de signeertafel. Ze vertelt: “Waarom ik dit koop? Omdat Jos élk jaar om een boek vraagt”, lacht ze. Antoon van Wanrooij is ook duidelijk een fan: “Ik hou van de directe taal die Wim gebruikt en zijn humor spreekt me aan.”

Taaladvies van Wim 
Mooi om te volgen is de ontmoeting tussen Wim en Hans Benjamins uit Aarle-Rixtel. Hans heeft zelfs nog met de vader van Wim bij Nedschroef gewerkt. Maar daar gaat het vandaag niet over. “Wim is taalkundig goed onderlegd en ik wil graag een tekst op een pomp zetten, maar dan in oud Nederlands”, vertelt Hans. Wim wil graag meedenken en verwijst Hans naar zijn website: “Stuur me maar een mailtje, dan kijk ik ernaar.”

Druk mannetje 
Wim heeft een drukke agenda met theateroptredens, televisie, signeersessies, het inspreken van de luisterboeken: ‘Familie’ en ‘Op vakantie’ … en hij praat met plezier met zijn lezers. In de kersteditie gaat DeMooiLaarbeekKrant nog uitgebreider met hem in gesprek. En voor wie nu al plannen wil maken voor het nieuwe jaar: Op 8 januari speelt Wim de voorstelling ‘Koken met taal’ in het Dorpshuis in Lieshout. Misschien iets om naartoe te gaan met de familie?