Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Scheidsrechter Robin Vereijken maakt debuut in betaald voetbal: ‘Die glimlach ging niet meer van mijn gezicht’

Sport

Eindhoven/Beek en Donk - Een regenachtige herfstmiddag in november. Op het eerste oog niet zo bijzonder, maar toch was het dat wel. Niet alleen omdat het voorlopig de laatste profvoetbalwedstrijd met publiek was, maar ook omdat de Beek en Donkse scheidsrechter Robin Vereijken zijn competitiedebuut maakte in het betaald voetbal. Vereijken was de leidsman bij het duel FC Eindhoven - FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie.

Zenuwachtig was Vereijken niet voor zijn debuut in het betaald voetbal. “Maar wel had ik gezonde spanning”, zo begint hij te vertellen. “Ik was er klaar voor en je wordt niet voor niets aangesteld voor deze wedstrijd. Daarin spreekt de KNVB ook direct vertrouwen uit naar mij en daar kun je alleen maar energie uit halen. Op maandag werd ik door scheidsrechtersbaas Dick van Egmond gebeld. Hij vertelde me dat hij een debuutwedstrijd voor mij op het oog had en vroeg of ik daar zin in had. Dat antwoord was natuurlijk volmondig ja.”

“Ik moest het toen nog even stilhouden, want de aanstellingen worden pas op dinsdag bekend gemaakt. Natuurlijk heb ik het wel tegen mijn ouders en andere mensen die me altijd gesteund hebben gezegd. Vanaf het moment dat ik het te horen kreeg was het puur genieten. Die glimlach ging die week niet meer van mijn gezicht en ik ben er dan ook trots op dat ik mijn debuut in het betaald voetbal heb mogen maken.”

De wedstrijd zelf
Vereijken kijkt positief terug op de wedstrijd waarin hij de leidsman was. “Naar mijn mening floot ik een goede wedstrijd. FC Eindhoven scoorde al vier keer in de eerste helft en FC Dordrecht had weinig tegenstand te bieden. Voor een scheidsrechter maakt het dat wat makkelijker dan bijvoorbeeld een 0-0 wedstrijd. Het enige lastige moment is misschien een strafschopsituatie voor FC Eindhoven geweest. De keeper raakte daar nét de bal. Ik heb het beeld in de rust teruggekeken, maar ben van mening dat ik door géén penalty te geven goed zit. Mijn eerste assistent communiceerde ook direct dat hij het geen penalty vond. Volgens ons maakte de speler meer van de situatie, dan dat het daadwerkelijk was.”

Aangezien het een duel in de Keuken Kampioen Divisie was, beschikte Vereijken niet over een VAR (Video Assistent Referee). Wat de VAR in zo’n situatie zou doen weet Vereijken dan ook niet. “Daar heb ik nog geen ervaring mee. Zij grijpen in principe alleen in als het een ‘clear and obvious mistake’ is. Met deze beelden was daar geen sprake van. Na de wedstrijd heb ik ook nog de waarnemer van de KNVB gesproken en die was tevreden. Vanuit zijn positie dacht hij ook dat ik goed zat met de penalty en het is dan toch wel fijn om die bevestiging te krijgen van een ervaren waarnemer.”

Publiek
Voor Vereijken zelf was het nog spannend of het duel met publiek gespeeld kon worden. In eerste instantie stond de wedstrijd namelijk om 16.30 uur gepland, maar door de aangekondigde coronamaatregelen werd deze verzet naar 16.00 uur. Zo konden supporters gelukkig nog eenmaal naar het stadion. Of Vereijken daardoor extra druk voelde? Juist niet. “Een wedstrijd met publiek fluiten is veel fijner. Het is heerlijk dat ze de wedstrijd met een halfuur vervroegd hadden zodat er nog supporters aanwezig konden zijn. Dat geeft mijn debuut meer kleur en het is ook veel leuker fluiten. Je voelt een wedstrijd dan veel beter aan en er zit meer sfeer in. In de Tweede Divisie maakte ik mijn debuut zonder publiek en dat is echt heel anders. Het is eigenlijk niet te beschrijven wat publiek toevoegt aan een wedstrijd. Ik hoop dus echt dat het bij drie weken zonder publiek blijft.”

De naam Vereijken moet onthouden worden, want als het aan hem ligt staat zijn naam vaker op het wedstrijdformulier. “Ik heb er lang voor moeten werken om dit te kunnen bereiken. Voor nu is dit het hoogst haalbare podium, maar mijn ambitie ligt natuurlijk nóg hoger. Het is aan mij om de aankomende jaren te laten zien dat ik die stap hogerop kan maken.”

Afbeelding
Afbeelding