In de kerk in Aarle-Rixtel worden vanaf vanavond de boosterprikken gezet.
In de kerk in Aarle-Rixtel worden vanaf vanavond de boosterprikken gezet. Foto: Joost Duppen

Alleen vijftigplussers krijgen boosterprik in Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Was het in eerste instantie de bedoeling dat iedereen vanaf 18 jaar en geregistreerd staat bij Huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel een boosterprik kon krijgen, daar mogen nu alleen vijftigplussers die boosterprik krijgen. 

“Ons project ‘Voor en door het dorp’ heeft afgelopen weekend zo’n grote vlucht genomen in de regio en in het land dat we tegen een aantal, achteraf logische, problemen zijn aangelopen.”, legt mede-organisator Paul Lijten uit. “Helaas is afgelopen vrijdag een menselijke fout gemaakt door de GGD bij de toezegging van het aantal vaccins. Dit is het gevolg van een enorme werkdruk waaronder de GGD-medewerkers moeten presteren. Deze mensen leveren een unieke prestatie en die wordt teveel onderbelicht. Ook zij krijgen, net als wij, te maken met veranderende omstandigheden en gefrustreerde mensen.”

Alleen vijftig plus
Lijten is wel blij dat er vanaf vanavond wel boosterprikken gezet kunnen worden. “Wij zijn blij dat we vandaag, morgen en overmorgen een grote groep mensen van vijftig jaar en ouder mogen prikken. Helaas betekent dit dat we de mensen onder de vijftig jaar moeten teleurstellen. Dit betekent dat we dus alleen de mensen van vijftig jaar en ouder die zich hebben aangemeld kunnen vaccineren. Er zijn geen vaccins beschikbaar voor mensen die zich niet hebben aangemeld. Wij vragen de mensen die wel al een afspraak bij de GGD hebben gemaakt om deze door te laten gaan en niet naar ons te komen. We vragen de mensen die een afspraak bij ons hebben gemaakt, terwijl zij niet in Aarle-Rixtel wonen of patiënt zijn bij de Huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel de afspraak alsnog te annuleren.”

Steun vanuit alle hoeken
Paul gaat verder: “Wij hebben ons altijd ten doel gesteld om de GGD te ondersteunen en de huisartsen te ontlasten en niet tegen te werken. In tijden van crisis moet je elkaar helpen en denken in mogelijkheden. We worden vanuit alle kanten gesteund in ons project, onder andere door de GGD Hart voor Brabant (GGD HvB) en GGD Brabant-Zuidoost (GGD BZO) en de burgemeester van Laarbeek. Zij hebben grote inspanningen verricht om voor ons voldoende vaccins te leveren voor de vijftigplussers. Dit is ongeveer de helft van de mensen die zich voor een vaccin hebben aangemeld.”

Paul wil ook de vrijwilligers danken die meehelpen. “Wij zijn er trots op dat we dit met veel vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen. Voor en door het dorp hebben wij ervaren als een geweldig project. GGD HvB (regio Oss/Veghel) en GGD BZO (regio Eindhoven/Helmond) gaan initiatieven ontwikkelen met de lokale huisartsen en ook wij zullen aan deze projecten een actieve bijdrage leveren.”