Afbeelding

Start bouw zonnepanelenveld Blauwe Poort

Algemeen

Beek en Donk - De bouw van het zonnepanelenveld De Blauwe Poort in Beek en Donk start dit voorjaar. Na een wat langere aanbestedingsperiode is eind 2021 het Geldropse Eigen Energie.net geselecteerd voor de aanleg van de zonneweide. Tegelijkertijd start ook de obligatie-uitgifte: naar verwachting is inschrijving in het tweede kwartaal mogelijk. Direct omwonenden krijgen voorrang.

Het heeft wat langer geduurd om een leverancier te selecteren. Mede door corona zijn de grondstofprijzen voor zonnepanelen enorm gestegen, waardoor het een moeilijke klus leek om panelen voor een eerlijke prijs aan te kopen. Met Eigen Energie.net is nu een partij gevonden. Bovendien wordt Eigen Energie.net naast leverancier en installateur, ook voor 50 procent aandeelhouder van het project. Het is daarnaast de bedoeling dat de – nog op te richten – lokale coo¨peratie Laarbeek Energie aandeelhouder wordt. Dat past bij de visie van de ontwikkelaars van zonneweide De Blauwe Poort: een zonneweide van en voor de regio. Door lid te worden van die coo¨peratie, kunt u op termijn niet alleen meedenken over de zonneweide, maar kunt u ook meebeslissen over andere duurzame energieprojecten in de regio.

Planning
De eerste bouwvoorbereidingen zullen binnenkort te zien zijn. Het is de bedoeling dat de panelen vanaf april arriveren en als alles volgens planning gaat, is de zonneweide tegen de zomer gereed: precies op tijd om alle zonuren op te vangen. De landschappelijke inpassing die samen met de omgeving vormgegeven is, wordt gedeeltelijk tijdens de bouw aangelegd. De graafwerkzaamheden daarvoor worden tijdens de bouw verricht, de beplanting zal pas tegen het einde van de bouw worden aangelegd om beschadiging door bouwwerkzaamheden te beperken. Niet alles staat dan al in groei en bloei: dat kan nog wel even duren. Ook is met heemkundekringen De Lange Vonder, Erthepe en De Kommanderij Gemert afgesproken een financie¨le bijdrage te leveren aan hun projectplan: “Heen en weer”.

Obligatielening
Het is de bedoeling dat de omgeving op meerdere manieren (financieel) profiteert van de zonneweide. Daarom geeft De Blauwe Poort een obligatielening uit tegen een aantrekkelijke rente. Er is tussen € 500.000 en € 700.000 beschikbaar tegen een rente van 4 procent. De looptijd hiervan is tien jaar. Omwonenden binnen een straal van twee kilometer van de zonneweide krijgen voorrang. Men verwacht de uitgifte van de obligaties rond april te starten. Er komt een informatiebrochure  en ook wordt een informatieavond georganiseerd. Wilt u op de hoogte blijven van de obligatielening? Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief via www.zonneweidedeblauwepoort.nl.

Omgevingsfonds
Van elke MWh die zonneweide De Blauwe Poort opwekt, komt een bedrag van €0,65 ten goede aan het omgevingsfonds. Dit komt jaarlijks neer op zo’n €6.000. Dit fonds wordt beheerd door de gemeente Laarbeek en komt ten goede aan lokale duurzame projecten. Het omgevingsfonds gaat in zodra de zonneweide stroom produceert.