De gemeente had eerder al het pand rechts gekocht, nu wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de koop van het pand links, de voormalige wok.
De gemeente had eerder al het pand rechts gekocht, nu wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de koop van het pand links, de voormalige wok. Foto: Daan Daniëls

Gemeente legt raad voor om voormalige wok in te Mariahout kopen voor woningbouw

Algemeen

Mariahout - Nadat de gemeente eerder al het pand Mariastraat 20 in Mariahout heeft gekocht (waar voorheen het café Bo & Zo was gevestigd) wil de gemeente nu ook het aangrenzende pand waar het wokrestaurant zat, kopen. Aan de gemeenteraad wordt donderdag voorgelegd om hier mee in te stemmen. Met de eigenaar van de parkeerplaats, rechts van de locatie, gaat men in gesprek om te kijken of deze ook bereid is om deze te verkopen. 

De gemeente koopt de panden om zich te oriënteren op een mogelijke herontwikkeling op deze locatie. In Mariahout is er behoefte aan betaalbare starters- en seniorenwoningen en de gemeente wil graag verkennen of zij hieraan kan bijdragen door woningbouw te realiseren op deze locatie. Afhankelijk van de uiteindelijke invulling kan er een variatie ontstaan in het aantal, het type woningen en de prijsklasse. Wat de gemeente betaalt voor de twee panden blijft geheim. Herontwikkeling op de locatie gaat ook door, mocht de gemeente de aangrenzende parkeerplaats niet aankopen. 

Door het voeren van actieve grondpolitiek op deze locatie houdt de gemeente de regie in eigen handen. Indien de panden in handen komen van een ontwikkelaar kunnen hier binnen de regels van het bestemmingsplan appartementen worden gebouwd op het gehele bouwvlak met een goothoogte van 6,5 meter en een bouwhoogte van 10,5 meter. Het aantal woningen is binnen het bestemmingsplan niet begrensd. Dit betekent dat er ruime mogelijkheden zijn op deze locatie. Een ontwikkelaar kan hier dus woningen in het dure segment realiseren wat niet aansluit bij de behoefte voor Mariahout.

De wok in Mariahout staat al enkele jaren leeg, nadat in februari 2018 een grote hennepkwekerij werd ontdekt in het pand.