Afbeelding
Foto: Marcel Bosmans

Één jaar oorlog; Laarbeek luidt de klok voor Oekraïne

Algemeen

Laarbeek - Op 24 februari is het één jaar geleden dat Rusland het buurland Oekraïne is binnengevallen. Gedurende het afgelopen jaar is het Oekraïense volk zwaar getroffen door deze oorlog. Door de vele bombardementen en raketinslagen zijn vele bewoners en militairen gedood of gewond geraakt. Veel schade is aangericht aan de infrastructuur; met name de energievoorzieningen. Een groot aantal vluchtelingen heeft het land verlaten. Nederland en de Gemeente Laarbeek heeft zich niet onbetuigd gelaten bij de opvang van deze vluchtelingen.

Rotary Nederland heeft een oproep gedaan aan al haar leden om stil te staan bij de datum van 24 februari. De rotaryclub Gemert-Bakel/Laarbeek organiseert hier de herdenking. Zij willen meeleven met de Oekraïne bevolking zowel in Oekraïne als elders in Europa. Speciaal voor Oekraïners hier met als thema solidariteit, medeleven en vrede. Inmiddels heeft dit initiatief navolging gekregen op meerdere plaatsen in Nederland.

Deze herdenking werd vrijdag 24 februari om 12.00 uur gehouden bij de voorzijde van het gemeentehuis in Gemert. Veel Oekraïense vluchtelingen uit Gemert-Bakel en Laarbeek en ook inwoners uit Gemert-Bakel en Laarbeek waren hierbij aanwezig. De bijeenkomst begon met enige minuten klokkengelui vanuit de kerk van de St. Jan ter herdenking van de slachtoffers. Daarna volgde een korte toespraak waarbij in het kort werd stilgestaan bij de verschrikkelijke oorlog en het doel van deze herdenking. Tijdens het spelen van het Wilhelmus werd de Nederlandse vlag gehesen. Hierna hield de Oekraïense vluchteling Misha Chuday met ‘hart en ziel’ een toespraak. Na deze toespraak volgde het meest indrukwekkende gedeelte van deze bijeenkomst. Vanuit de gemeente is contact gelegd met de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Zij hebben ervoor gezorgd dat vanuit het carillon het Oekraïens volkslied gespeeld werd. Tijdens het spelen van het carillon werd ook de Oekraïense vlag gehesen.

Afbeelding
Afbeelding