Afbeelding
Foto: Daphne Poulisse

Open kijkdag in ’t oude Brukelum: ‘Deze plek is erg helder en mooi’

Algemeen Foto/Video

Het voormalige schoolgebouw van basisschool De Brukelum is omgetoverd tot woonruimte. Twee maanden na de bekendmaking van de plannen vervullen de vroegere klasslokalen de functie van woon- en slaapkamers voor Oekraïense vluchtelingen. 

Aarle-Rixtel – De deuren waren op zaterdagochtend 4 maart geopend voor geïnteresseerden. Aarle-Rixtelnaren komen op de kijkdag af, maar eigenlijk draait het om Oekraïners, zoals nieuwe bewoners Serhii Panasiuk en Yana Lupinova. Dit stel vluchtte voor de oorlog en woonde vanaf oktober vorig jaar in de Mariahoutse parochie. Sinds afgelopen zondag verblijven zij in Aarle-Rixtel. “Deze plek is erg helder en mooi. Het is zeker fijn dat we nu in het centrum van een nieuw dorp wonen”, vertelt Panasiuk, één dag voor de verhuizing. 

Ruimte
Er is een reden waarom het Oekraïense koppel de overstap maakte naar een ander Laarbeeks dorp. Lupinova: “Deze plek biedt veel meer (speel)ruimte voor mijn vier kinderen, die halverwege deze maand naar Nederland komen. In Mariahout is die mogelijkheid er nauwelijks. Ik weet zeker dat onze kinderen uit deze plek positieve energie halen.” Haar partner is ook erg blij. “Het is een compleet nieuwe wereld met zoveel meer ruimte”, vertelt Panasiuk. Aarle-Rixtel gaat hun absolute thuisgevoel zoals in Oekraïne niet teruggeven. Toch zijn beiden enorm dankbaar voor de kansen die Laarbeek hen biedt. Lupinova: “We kennen dit dorp nog helemaal niet. De komende tijd nemen we goed een kijkje in wat Aarle te bieden heeft.”

Goede voorbereiding
De zes Oekraïense gezinsleden zijn voorlopig de enige bewoners van het opgeknapte Brukelumgebouw. “Momenteel weten we niet wie hier nog meer komen. In de tussentijd zullen de kamers leegstaan. We kunnen beter alles hebben staan en een goede voorbereiding hebben dan te laat zijn”, zegt Gerrit van Zanten, contactpersoon en intermediair vluchtelingen namens gemeente Laarbeek. 

Muzikale steun
De ochtend staat niet alleen in het teken van zomaar een kijkje nemen. Vrijwilligers zetten Oekraïense lekkernijen klaar en er is livemuziek. Vlada Nabutovska is een echte muzikale reiziger, samen met haar viool. Ze speelt tijdens de opening verschillende liederen, waaronder het zomergedeelte van de Vier Jaargetijden (Antonio Vivaldi) en Stefania (Kalush). “Het is erg fijn om hier te zijn. Ik breng via mijn muziek steun aan alle Oekraïners, elke keer weer. Ondanks dat ik hier niet ga wonen, is het geweldig om te zien dat er zoveel steun is voor dit project. Daarnaast is het mooi dat ik hier zoveel nieuwe mensen ontmoet”, zegt de violiste, die woonachtig is in Griendtsveen. Haar volgende muzikale reis bevindt zich in de Deurnese St Willibrorduskerk op 17 maart tijdens een Oekraïens benefietconcert. 

Dirk Hamers, LEV Groep Team Laarbeek, kijkt met een positief gevoel terug op de kijkochtend. “Het zou jammer zijn als het gebouw tegen de grond zou gaan, dus ik ben blij dat dit de invulling wordt. De reacties zijn overwegend positief: veel van de geïnteresseerden, al zijn dat lang niet allemaal vluchtelingen, zouden hier echt wel willen wonen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding