Het Dorpshuis in Lieshout kan in een prima jeugdhonk voorzien
Het Dorpshuis in Lieshout kan in een prima jeugdhonk voorzien

Jeugd óók belangrijk voor Dorpsraad Lieshout

Algemeen

Lieshout - Dorpsraad Lieshout heeft jeugd niet als vast aandachtsgebied in haar beleidsplan staan. Tóch volgt ze de sociale ontwikkelingen voor de jeugd nauwgezet. De jeugd heeft immers de toekomst en de jeugd draagt ook bij aan een optimalisering van de leefbaarheid in het dorp. Het onlangs gestarte huiskamerproject in het Dorpshuis met als uiteindelijk doel om daar een vast jeugdhonk te maken wordt dan ook met veel belangstelling gevolgd. 

Ontmoeten is ook voor de jeugd belangrijk. Na een lange pandemie-periode is het ontmoeten zelfs alleen nog maar belangrijker geworden. Lange tijd heeft de jeugd niet met elkaar kunnen optrekken en was de wereld ‘op slot’. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij met de opstart van het huiskamerproject -speciaal voor de jeugd- in het Dorpshuis en hoopt dat dit succesvol zal zijn en uiteindelijk zal resulteren in een eigen jeugdhonk: een plek voor hen zelf, waar ze samen kunnen komen en ontmoeten.

Eigen ruimte
Niet alleen aandacht is belangrijk voor de jeugd: er moet ook wat voor ze te doen zijn. Samen voetbal kijken is zo’n mooie eerste aanzet die de jeugd samenbrengt. Ook is het belangrijk dat de jeugd een eigen ruimte heeft. Een ruimte die specifiek voor hen ingericht is en past bij hun wensen. Dus geen vergadertafels, maar loungebanken. Geen steriele verlichting, maar vooral sfeerverlichting en ga zo maar door. Dorpsraad Lieshout is er van overtuigd dat een specifiek voor hen bestemde en ingerichte ruimte een belangrijke bijdrage kan leveren aan het samenbrengen van de jeugd.

Gezonde mix
Gelukkig wordt er door verschillende partijen veel aandacht gegeven aan de jeugd: specifiek de jeugd van middelbare schoolleeftijd. Ook de LEVgroep wil -net als het Dorpshuis- duidelijk vooruit met de jeugd. Inmiddels zijn er vanuit dit initiatief ook al wat andere activiteiten georganiseerd (zaalvoetballen op vrijdagavond). Dorpsraad Lieshout is blij met deze aandacht en blij met de initiatieven die genomen worden. Lieshout moet immers niet verder verouderen en een gezonde mix blijven van jong en oud. Overigens, niet alleen op het gebied van voorzieningen, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van wonen moet deze mix naar voren komen. En, omdat er al volop aandacht is voor ouderen en zij ook eigen ruimtes hebben, zou de Dorpsraad graag zien dat dit soort voorzieningen er óók voor de jeugd komen.