Sfeerimpressie JOTA/JOTI 2023
Sfeerimpressie JOTA/JOTI 2023 Foto: Lars Otten

Verbindingen leggen tijden de JOTA/JOTI bij Scouting Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Scouting Aarle-Rixtel beleefde afgelopen weekend opnieuw een leuk internationaal JOTA/JOTI weekend. Bij dit weekend stond communicatie met andere groepen centraal. Dit gebeurde op verschillende manieren: via de radio, via het internet en door op bezoek te gaan bij andere groepen.

Om via de radio contact te kunnen leggen met andere groepen is een goede zendmast van groot belang. Elk jaar wordt hiervoor een toren opgebouwd met hout en touw. Dit jaar reikte de antenne tot wel 20 meter hoogte, waardoor het mogelijk was om verbindingen te maken op lange afstand. Zo is er niet alleen gesproken met Scouts uit Brabant en Limburg, maar ook met Scouts uit Utrecht en Gelderland. Via de zogenaamde ‘digitale modus’ is er daarnaast met tekstberichten contact gelegd met zendstations in bijvoorbeeld Engeland, Spanje en Japan.

Op zaterdag was er een open inloop waarbij er veel bezoekers naar de blokhut in Aarle-Rixtel zijn gekomen. Niet alleen leden, maar ook vriendjes die niet bij de Scouting zitten. Voor de kinderen was er een gevarieerd programma waarbij er codes moesten worden verzameld rondom het thema ‘Connecting Dots’. Dit gebeurde op allerlei manieren; zo was er een speleobox gemaakt van pionierhout, een virtuele flipperkast, verschillende creatieve opdrachtjes en nog een hele reeks aan andere spellen en raadsels. De kinderen waren enthousiast en deden hun best om zoveel mogelijk codes te verdienen.

Behalve contacten maken op afstand wordt er met de JOTA ook veel op bezoek gegaan bij andere Scouting-groepen. Daar is het dan kennismaken of bijkletsen en de JOTA-toren van de andere groep wordt natuurlijk ook altijd bekeken. Vanuit Aarle-Rixtel is er een ronde gemaakt door de regio en op de blokhut in Aarle-Rixtel was er bezoek van Scouting Paulus (Helmond), Scouting Rijpelberg en enkele leden van Scouting Beek en Donk en van Scouting Lieshout-Mariahout.