Afbeelding
Foto: Mark Barten

Extra controles in verband met vuurwerkoverlast

Algemeen

Laarbeek - In de komende maanden zal er door handhavers van de gemeente Laarbeek extra worden gecontroleerd op het te vroeg afsteken van vuurwerk en het afsteken van illegaal vuurwerk. De handhavers hebben hiervoor weer een speciaal meldpunt in het leven geroepen: vuurwerkoverlast@laarbeek.nl.

Via dit meldpunt kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, een melding worden gemaakt. De handhavers krijgen de melding direct binnen en kunnen op deze manier snel en effectief handelen. Naast dit meldpunt zullen handhavers in de komende maanden extra toezicht houden. Dit gebeurt herkenbaar én onherkenbaar.

Regels met betrekking tot vuurwerk
Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 2023 18.00 uur tot 1 januari 2024 02.00 uur. Een uitzondering hierop is er voor kindervuurwerk. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes. Naast deze regel is er sinds 2020 een algemeen verbod op knalvuurwerk, knalstrengen, enkelschotsbuizen en vuurpijlen. Mocht je worden betrapt door handhavers of de politie, dan riskeer je een boete van €250,00. Jongeren onder de 18 jaar kunnen een alternatieve HALT straf krijgen. Naast regels voor vuurwerk zijn er ook regels voor carbit schieten. Dit is helemaal niet toegestaan.

Waarom melden?
Handhavers op straat hebben toegang tot het mailadres. Hierdoor kunnen zij, wanneer ze aanwezig zijn, snel ter plaatse gaan. Maar ook als de handhavers niet aanwezig zijn is melden zinvol. Meldingen die dan binnen komen worden door de handhavers gebruikt om te kijken waar er extra aandacht nodig is. Daarnaast kan er bij aanwijzingen richting locaties of personen extra onderzoek worden ingesteld.