Afbeelding
Foto: Wim van den Broek

Nieuwe metingen bij Artex

Algemeen

Aarle-Rixtel - De gemeente trekt 20.000 euro uit om nieuwe metingen te houden bij textielfabriek Artex in Aarle-Rixtel. Al langer is het zo dat omwonenden, inmiddels vertegenwoordigd in een klankbordgroep, overlast ervaren van de Artex. Dit gaat dan onder meer om de geuruitstoot.

De nieuwe metingen, die gesteund worden door de omwonenden, de Artex en de gemeente, moeten de uitstoot bij Artex gaan meten en de uitkomsten analyseren. 

In het verleden zijn ook al onderzoeken verricht (aangekondigd en onaangekondigd) bij Artex. Onder meer twee geuronderzoeken wezen uit dat Artex binnen de gestelde kaders acteert. Bij omwonenden blijft echter de twijfel over gevaren van de uitstoot voor hun gezondheid. Ook twijfelen zij over het handhavingsbeleid. 

Afgelopen november is er nieuw overleg geweest met de klankbordgroep. Artex gaf onder meer aan dat er een nieuwe luchtzuiveringsinstallatie in werking is genomen. Er werd ook gesproken over welke processen bij Artex tot de zwaarste uitstoot leiden en ook welke weersomstandigheden bijdragen aan de meeste klachten bij omwonenden. Beiden worden meegenomen in de nieuwe metingen. Bij deze metingen zullen ook vertegenwoordigers van omwonenden aanwezig zijn. 

De Omgevingsdienst Midden- West Brabant zal de metingen gaan uitvoeren en een onafhankelijk laboratorium zal de uitkomsten gaan analyseren. Alle betrokkenen partijen hebben aangegeven zich aan de uitkomsten te commiteren en afhankelijk van die uitkomsten worden vervolgstappen bepaald.

De gemeenteraad moet in de vergadering van 1 februari nog wel instemmen met het beschikbaar stellen van de 20.000 euro voor de meting.