Afbeelding

Winkelpand als broedplaats voor de Heuvel

Algemeen

Lieshout - De eerste participatiebijeenkomst van Lieshout C was dinsdag 9 april in het winkelpand op Heuvel 6, de voormalige fietsenwinkel. Al sinds het begin is dit pand onderdeel van de centrumontwikkeling.

Begin dit jaar heeft de gemeente deze locatie gekocht voor de nieuwbouwplannen aan de noordflank van de Heuvel. In de plannen blijven de woningen aan de straatzijde behouden. De loods van de winkel zal op den duur plaats maken voor de nieuwbouw. Tot het zover is krijgt Lieshout C, voortgekomen uit Stichting Plan Lieshout, het winkelpand in bruikleen van de gemeente. Om de komende jaren te gebruiken als inspirerende broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid op de Heuvel.

Een paar jaar terug is gestart met het uitbreiden van het aantal evenementen op de Heuvel, waaronder de kermis. Nu wordt ook het winkelpand van Lieshout C voor de verlevendiging ingezet. Het doel is om de Heuvel samen te vormen tot een ontmoetingsplaats met aantrekkingskracht en een thuisgevoel.

De participatiebijeenkomst is door een 70-tal Lieshoutenaren bezocht. Aanwezig waren ondernemers en bestuursleden van verschillende lokale verenigingen, stichtingen, bedrijven en evenementen. Door initiatiefnemers van zowel maatschappelijke als commerciële initiatieven. Een viertal initiatiefnemers hebben hun prille plannen daar mondeling gedeeld. Ook aanwezig waren de betrokken ambtenaren.

Door dit pand van 600 m2 te gebruiken als broedplaats en als creatieve werkomgeving krijgen initiatiefnemers de kans om te experimenteren met wat mogelijk is en wat er op de Heuvel kan werken. Een soort laboratorium waarin nieuwe ideeën kunnen worden getest. Klein beginnen en voortbouwen op wat werkt met initiatieven waar creativiteit en verbinding centraal staan. Dit proces van samenwerking en ontwikkeling wordt ook wel ‘placemaking’ genoemd.

Initiatiefnemers met een goed idee kunnen zich blijven wenden tot Lieshout C en aansluiten bij het collectief. Samen wordt bekeken hoe jouw initiatief bijdraagt aan de ontwikkeling en op welke maatschappelijke voorwaarden het is in te passen. Overtuigende initiatieven kunnen meteen beginnen.