De Heuvel in Lieshout
De Heuvel in Lieshout Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Lieshout wil het anders doen; Supermarkt verhuist naar Floreffeplein, woningen op de Heuvel

Bouwen & Wonen

Lieshout - De Heuvel als plein voor ontmoeting, een twintigtal woningen aan de noordkant, zo’n dertig woningen op de plek waar nu de Jumbo huist en de supermarkt die een nieuw pand krijgt op het Floreffeplein. Dat zijn de belangrijkste nieuwe plannen voor de centrumontwikkeling van Lieshout.

De voorgeschiedenis is bekend. Al vanaf 2017 wordt er gesproken over de herontwikkeling van de Heuvel in Lieshout. Er was een plan, met de verhuizing van de Jumbo naar de Heuvel en daarboven appartementen. Dit plan droeg echter niet de goedkeuring van veel inwoners van het dorp. Plan Lieshout stond op en samen met de gemeente en andere partijen werd gekeken hoe het centrum van Lieshout wél toekomstbestendig gemaakt kan worden en op de Heuvel een zogenaamd ‘beleefplein’ kan ontstaan.

Dit leidde tot nieuwe plannen, die minder weerstand moeten oproepen. Op de noordkant van de Heuvel (onder meer de plek van nu het oude Rabobank-pand) moeten een twintigtal woningen komen, met plek voor (kleinschalige) horeca. Op de plek waar nu de Jumbo staat komt woningbouw (30 woningen) en op het Floreffeplein (nu een groenstrook waar ook jaarlijks de kermis staat; de kermis moet een plek krijgen op de Heuvel) moet een nieuw pand voor de supermarkt komen. 

Weerstand
“Voorheen was er niet het besef dat er zoveel weerstand was om op De Heuvel een supermarkt te realiseren. Gelukkig hebben mensen zich verenigd en een duidelijk geluid laten horen. Er is toen besloten om een soort ‘reset’ uit te voeren en opnieuw te beginnen met het proces”, vertelt Ron van den Berkmortel, wethouder ruimte en economie. “Met Stichting Plan Lieshout en de klankbordgroep (in het leven geroepen om onafhankelijk naar de nieuwe plannen te kijken, red.) is er nauw samengewerkt en komen we nu tot dit plan. We denken dat dit plan tegemoet komt aan de wensen van de meeste inwoners en staan volledig achter dit plan. Het heeft veel kruim gekost, maar in onze ogen is het een mooie puzzel geworden die aan veel wensen voldoet.”

Op De Heuvel zelf komt er ruimte voor woningbouw (zo’n 20 woningen red.) met kleinschalige horecagelegenheid, parkeerruimte en een dorpse groene invulling van de locatie. “We willen ervoor zorgen dat het een groen plein gaat worden met gezellige terrasjes. De horecagelegenheid kan een knipoog worden naar het vroegere Café Coppens. Het zou mooi zijn als we dat kunnen terugbrengen op de locatie.” Op de Heuvel 6 en 7 zit momenteel fietswinkel de Concurrent gevestigd. Daarachter staat een loods die vervangen wordt in het plan. De woningen zelf blijven bestaan.

In de nieuwe plannen voor het hele centrum wordt niet alleen De Heuvel aangepakt, maar krijgen ook de kerktuin en Grotenhof een impuls en moet er voldoende parkeergelegenheid komen. Het is de bedoeling dat de parkeerplaatsen die vervallen teruggebracht worden bij de Klumper en achter het Moreeshof. Ook zal er gekeken worden naar herontwikkeling van de locatie van café de Koekoek, nu horeca geconcentreerd gaat worden op de Heuvel.

Vaststellen doelen
“Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met het vaststellen van een aantal doelen”, vertelt Twan van Bommel van Plan Lieshout. “Met deze plannen hebben we al onze doelen af kunnen vinken, ik ben tevreden.” Plan Lieshout was vooral gericht op de Heuvel. Nu de centrumontwikkeling veel breder is getrokken, heeft Plan Lieshout ook daar naar gekeken. “De verhuizing van de supermarkt naar het Floreffeplein had niet onze voorkeur, toch hebben we dit goed gekeurd, met twee nadrukkelijke voorwaarden. Het groen dat verloren gaat, moet gecompenseerd worden. En er moet een goed plan komen voor de verkeersveiligheid in die buurt.”

Voorwaarden die ook de gemeente steunt. De omwonenden die van een rustige buurt ineens een drukke straat voor zich krijgen, zullen nauw betrokken worden in de ontwikkeling van het gebied. “De lijst met randvoorwaarden zal vast nog wel groter worden, maar tot nu toe zijn dit twee belangrijke. We willen de buurt er graag in betrekken en er zijn onder meer al gesprekken gevoerd met de basisschool”, aldus wethouder Van den Berkmortel.

Belangrijke rol
Van den Berkmortel is lovend over de rol van Plan Lieshout en de klankbordgroep. “Stichting Plan Lieshout heeft mensen verenigd en dat is een hele goede zet geweest. Ze hebben niet alleen tegengeluiden gegeven, maar ook actief meegedacht over oplossingen. Daarbij zijn ze van onschatbare waarde geweest.”

Hoe nu verder?
Dit zijn nieuwe plannen voor het toekomstbestendig maken van het centrum van Lieshout. Maar hoe nu verder? Het college van burgemeester en wethouders zal volgende week een definitief standpunt innemen, waarna de plannen later deze maand worden besproken in een commissievergadering van de gemeenteraad. De gemeenteraad zal in de raadsvergadering van 15 december de plannen definitief bespreken. “Eerst wilden we de ruimtelijke puzzel gelegd hebben. Dat is nu gelukt en vanaf 15 december komt de financiële puzzel daarbij. Dat moet samenkomen in een kaderbesluit in het eerste kwartaal van 2023.”