Vlnr. Marcel Sterken, Jac Sweegers, wethouder Tonny Meulensteen en Cor Engels
Vlnr. Marcel Sterken, Jac Sweegers, wethouder Tonny Meulensteen en Cor Engels Foto: Mark Barten
VIDEO

CPO-Bouwplan Kerkakkers krijgt vorm; 14 levensloopbestendige woningen

Bouwen & Wonen Video's

Beek en Donk - Het Bouwplan Kerkakkers, dat eind 2020 geïnitieerd werd door Cor Engels, Marcel Sterken en Jac Sweegers, begint steeds meer vorm te krijgen. De gemeente Laarbeek wil op deze plek CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) alle ruimte geven en dat stemt de initiatiefnemers tevreden. De woningen komen op de plek waar vroeger de school Walterus ter Beecke stond.

In oktober 2020 is het plan opgestart en is het bestuur CPO-project Kerkakkers, bestaande uit Cor, Marcel en Jac, begonnen met een voorlichtingsavond bij de gemeente. Vervolgens is er in mei 2021 nog een extra mededeling gekomen voor belangstellenden en uiteindelijk waren er 65 mensen die interesse hadden. Daar zaten echter ook mensen bij die dachten dat ze een woonhuis konden bouwen met twee lagen, maar dat is hier niet het geval. Het worden allemaal levensloopbestendige woningen. Uiteindelijk bleven er 19 geïnteresseerden over en zijn er 14 echt concreet geworden.

“Vanuit een groep mensen die enthousiast zijn is het CPO-plan ontstaan. Dit hebben we verder ontplooid en daar zijn we trots op”, zo vertellen Cor, Marcel en Jac. “We wilden samen bouwen en ook de gemeente zag niets in een commerciële organisatie. Met dit plan voor CPO-woningen denk ik dat we daar heel goed in geslaagd zijn. Het is een hele zware voorbereiding geweest, maar nu begint het vorm te krijgen en gaan we echt voortvarend aan de slag. Natuurlijk moet je nog aan allerlei procedures voldoen, maar het bestemmingsplan is al goedgekeurd door de gemeente. De samenwerking met de gemeente Laarbeek is echt voortreffelijk. Ze zitten er bovenop en als we contact met ze opnemen dan hebben we vrij snel reactie. We hopen dat we begin volgend jaar kunnen starten met de bouw en dan het derde/vierde kwartaal van 2023 de oplevering. Het ziet er allemaal goed uit en we hebben er zin in.”

Op de grond tussen basisscholen OBS Het Klokhuis/de Muldershof en Commanderij College De Laarbeecke zijn nu 14 kavels beschikbaar. Deze variëren van 214 m2 tot 450 m2. De kavels zijn allemaal vergeven aan mensen uit Laarbeek en de grond wordt niet helemaal volgebouwd, er blijft ook ruimte voor groen. Het bestuur CPO-project Kerkakkers doet dit traject met een officiële bouwbegeleider; de BIEB (Bouwen in eigen beheer) uit Eindhoven. Ook is er al een architect ingeschakeld; Keeris uit Eersel, en zijn de eerste schetsen gemaakt. Wie de aannemer van het project wordt is nog niet bekend. Toekomstige bewoners van deze woningen moeten er voor minimaal tien jaar blijven wonen.