Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 4e83a2
Foto: Ingezonden
Kunst en Cultuur

Sprookje Rapunzel doorvlochten met creativiteit

  Cultuur

Mariahout – Na maanden repeteren vond afgelopen zaterdag in Openluchttheater Mariahout de première van het sprookje Rapunzel plaats. Veertien spelers maakten met hun begeleiders een aantrekkelijk toneelstuk. Een sprookje met kijk- en luisterplezier voor jong en oud.

Rapunzel
De eerste bezoekers wandelen binnen. Onder klanken van Eftelingmuziek krijgt het openluchttheater nog een sprookjesachtiger karakter. Een vader draagt zijn kleine prinsesje door de poort. Ze zijn klaar voor een gezellig avondje theater. Het aloude sprookje is een creatieve uitdaging voor spelers en vormgevers. Het meisje Rapunzel wordt bij haar geboorte afgestaan aan vrouw Manie. De vader van Rapunzel plukt namelijk stiekem rapunzels uit haar tuin om zijn zieke vrouw te genezen. Vrouw Manie vraagt als tegenbod zijn dochter en sluit haar op in een toren. Via Rapunzels lange vlecht kan vrouw Manie telkens in de toren klimmen. Vrouw Manie en Rapunzel kunnen het goed met elkaar vinden, maar toch wil Rapunzel, als ze ouder is, wel wat van de wereld zien. Als op een dag prins Bas in de toren belandt, worden de twee verliefd en laat vrouw Manie haar bezitterige kant zien. Na veel omzwervingen vinden Rapunzel en haar prins elkaar en leven ze nog lang en gelukkig.

Creativiteit
De spelers van Toneelvereniging Mariahout zetten het oude verhaal van Rapunzel vol overtuiging neer. Regisseur en schrijver Koen van der Hijden heeft het sprookje in zijn waarde gehouden, maar wel gekoppeld aan thema's die in deze tijd ook nog spelen. Familiebanden, liefde voor elkaar en het loslaten van je kind. De plagende zus van de prins en de reactie van haar moeder zal voor vele ouders en kinderen herkenbaar zijn. Een sprookje als Rapunzel vraagt om creatieve oplossingen. Hoe laat je in het theater een flashback zien en hoe klimmen personen in en uit een toren? Prins Bas wordt zelfs uit de toren gegooid. De simpele en originele oplossingen van deze vraagstukken gaat de MooiLaarbeekKrant niet verraden. Daarvoor moet je op zondag 23 juli of donderdag 3 augustus om half drie maar in het Openluchttheater komen kijken. De toeschouwers afgelopen zaterdag waren vol lof over aankleding, zang en toneelspel. Ze genoten zichtbaar van de dansende bomen en het ritmisch samenspel van de toneelgroep die de komende weken heel Nederland zal doorkruisen om hun stuk te vertonen. De relatief jonge spelersgroep en de organisatie zijn er wederom in geslaagd een oud sprookje tot leven te wekken.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>