Logo mooilaarbeek.nl
Burgemeester Frank van der Meijden en Koekie Wagner vorig jaar tijdens Latcho Diewes   | Fotonummer: 9f837b
Burgemeester Frank van der Meijden en Koekie Wagner vorig jaar tijdens Latcho Diewes (Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk))
Gemeente

Evenement Latcho Diewes in Beek en Donk gaat niet door

  Cultuur

Beek en Donk – Latcho Diewes – het festival georganiseerd door de Sinti-inwoners uit Lieshout – gaat dit jaar niet door. De vergunning is niet rondgekomen, omdat de organisatie verstek heeft laten gaan bij het aanleveren van documenten voor een BIBOB-onderzoek. Dat is een bestuursrechtelijk instrument om de integriteit en financiële achtergrond van de aanvrager te onderzoeken. Iets waar in dit geval volgens burgemeester Frank van der Meijden niet aan ontkomen kon worden.

Eerder dit jaar vonden er twee PIT-invallen (Peelland Interventie Team) plaats op het woonwagenkamp aan de Schutsstraat in Lieshout. In augustus 2017 werd een hennepkwekerij ontmanteld. In januari van dit jaar was er een nieuwe inval, waarbij uitkeringsfraude, illegale caravans en geknoei met de elektriciteit werd geconstateerd. Hier lopen momenteel nog twee bestuursrechtelijke- en strafrechtelijke onderzoeken naar. Dit is echter niet de reden waarom Latcho Diewes medio september niet door mag gaan. "In april heeft Latcho Diewes bij ons een aanvraag ingediend voor een vergunning", vertelt Van der Meijden. "Gezien de eerdere invallen hebben wij besloten een BIBOB-onderzoek te doen naar de aanvrager. We hebben Koekie Wagner – aanvrager van de vergunning – gevraagd om bepaalde specifieke documenten toe te sturen, zodat we dit onderzoek konden gaan starten. Deze stukken hebben zij echter nooit toegestuurd."

Ontbrekende spullen
De burgervader geeft aan diverse keren om de stukken gevraagd te hebben en verschillende gesprekken te hebben gevoerd met Koekie en medeorganisatoren de heer en mevrouw Van de Water. "Daarin zijn we heel coulant geweest", zegt hij beslist. Van der Meijden laat weten dat er steeds niets werd toegestuurd, totdat de gemeente in de zomer een nieuwe vergunningsaanvraag kreeg. Dit betrof een nieuw opgerichte stichting, die ook een aanvraag indiende voor de organisatie van Latcho Diewes, in de naam van Koekie Wagner. "We hebben toen opnieuw aangegeven ook hierop BIBOB uit te willen voeren en weer hebben we toen geen stukken binnengekregen. Dat betekent dat we de aanvraag niet in behandeling kunnen nemen. Het is dus niet dat we ervoor wilden zorgen dat de vergunning geweigerd werd; door BIBOB wilden we zien hoe de financiële administratie van het festival in elkaar zit en of dit wel allemaal juist is. Als dit onderzoek positief uit zou wijzen, zou de vergunning gewoon verleend worden."

Begin augustus gaf Koekie aan te willen demonstreren bij het gemeentehuis. "We hebben hem hier uitgenodigd in het gemeentehuis. Daar heeft hij samen met het echtpaar Van de Water gehoor aan gegeven. Het proces is nogmaals aan hen uitgelegd", verklaart Van der Meijden. "Wij hebben ernstige twijfels over de financiële administratie van dit festival. Als wij twijfelen aan de integriteit van de aanvrager mogen wij te allen tijde BIBOB uit laten voeren. Meestal gebeurt dit bij bedrijven. Evenementen komt niet vaak voor, maar in dit geval konden we hier niet aan ontkomen."

Geen doorgang
Omdat er begin augustus nog geen stukken voor het BIBOB-onderzoek binnen waren, is de vergunningsaanvraag buiten behandeling gelaten. Gezien de tijd die het BIBOB-onderzoek en de vergunningsaanvraag in beslag nemen, is het voor Latcho Diewes onmogelijk om het festival nog dit jaar plaats te laten vinden in Laarbeek. Dat betekent niet dat het festival nooit meer doorgang kan vinden hier. "Als de organisatie voor volgend jaar opnieuw een aanvraag indient, zullen we wederom BIBOB uitvoeren. Als de documenten netjes worden ingeleverd en er is niets aan de hand, werken wij gewoon mee aan de vergunning", legt Van der Meijden uit. "Ik bewonder de Sinti-cultuur en vind het geweldig dat zij zo'n festival willen organiseren om kennis te maken met hun cultuur. Echter heb ik tijdens mijn kennismaking met hen – toen ik hier net geïnstalleerd was als burgemeester – al verteld dat ik hen heel erg waardeer, maar dat ze me niet voor de gek moeten houden. Ze moeten eerlijk zijn. De PIT-invallen hebben laten blijken dat er een en ander niet in orde is, of was, in het woonwagenkamp en dan is het noodzakelijk dat wij als gemeente hier maatregelen treffen."

Andere gemeente
De organisatie van Latcho Diewes heeft geprobeerd om het festival nog dit jaar in de gemeente Gemert-Bakel te organiseren, maar ook dat gaat niet door. "Wij hebben nauw contact met veel gemeentebestuurders. Dit soort zaken worden met elkaar besproken. Het is aan andere bestuurders hoe zij met de verkregen informatie omgaan, maar ze kunnen er niet omheen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>