Zelfs de appelvink bezoekt een kleine tuin.
Zelfs de appelvink bezoekt een kleine tuin. Foto: Ton op den Buijs

IVN Laarbeek en de Nationale Tuinvogeltelling 2022

Dier & Natuur

IVN Laarbeek en de Nationale Tuinvogeltelling 2022

Laarbeek - In de winter, als de dagen kort zijn en de nachten koud, komen de vogels graag naar de tuin. Er is nu minder voedsel in de natuur en de tijd om eten te zoeken is kort. De vogellijfjes vragen nu juist extra energie om gedurende de lange, koude nacht warm te blijven. 

Vogels zijn dol op de pindasnoer of het pindanetje, maar ook op vetbolletjes, gedroogde meelwormen en zonnebloemenpitjes. Allemaal voedsel met de zo nodige eiwitten. Brood lusten vogels ook graag, maar het biedt weinig bouwstoffen. Of je nu een grote tuin hebt of een balkonnetje, je kunt vogels bijna altijd verleiden om die lekkere pindakaaspot of die heerlijke zonnebloempitten een bezoek te brengen. 

Vogelbescherming Nederland wil graag weten hoe het gesteld is met de tuinvogels. Om ze beter te kunnen helpen en beschermen. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari 2022 is daarom weer de Nationale Tuinvogeltelling. Op de website van de Vogelbescherming kun je er alles over lezen. Ook al weet je nog niets of weinig van vogels, op die website kun je hulp zoeken. Kijk op www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling. Doe jij ook mee?

IVN Laarbeek heeft enkele actieve werkgroepen, waaronder vogelwerkgroep De Ortolaan. De leden doen aan inventarisatie, plaatsen en onderhouden van nestkasten voor ondermeer roofvogels, uilen en zangvogels. Ze maken zich sterk voor het plaatsen van oeverzwaluwwanden en zijn actief in de bescherming van huiszwaluw en gierzwaluw. Ook heeft de Ortolaan ervaren gidsen die graag met vogelliefhebbers het veld ingaan.

IVN Laarbeek laat oud en jong beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is. De vereniging wil niets liever dan met u op pad gaan in de natuur, u een plezierige avond bezorgen met interessante lezingen of u verrassen met gezellige evenementen. Het verenigingsgebouw is ingericht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. De coronaregels maken activiteiten op dit moment echter niet mogelijk. Kijk regelmatig eens op de website en Facebookpagina voor de actuele stand van zaken: www.ivn.nl/afdeling/laarbeek en www.facebook.com/IVNLaarbeek.