De natuur barst open
De natuur barst open Foto: Ton op den Buijs

Veel activiteiten bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Het IVN Laarbeek organiseert de aankomende tijd enkele activiteiten. Zo is er een lezing over de lente, boomfeest-inhaaldagen en een publiekswandeling.

Lezing Lente, seizoen van de wellust door Rini Kersten
Na een lange, koude winter ziet het IVN uit naar het lengen van de dagen en behaaglijkere temperaturen. Na de winterpauze voor veel planten en dieren breekt het voorjaar aan. Het gaat bruisen buiten! Nog voordat er bladeren zijn, bloeit een aantal bomen al uitbundig. Knoppen zwellen en barsten enthousiast open. Zaden kiemen waar ze kunnen en voorjaarsbloeiers geven opnieuw kleur aan de omgeving. Vogelzang alom. Kikkers en padden roeren zich hoorbaar en de eerste insecten vertonen zich weer. Vroege vlindersoorten, hommelkoninginnen, zandbijen, zweefvliegen… Het is duidelijk, de natuur heeft er zin in. Zin in de lente, zin in elkaar. Planten en dieren hebben het voorjaar in de bol. Rini Kersten verzorgt deze bijzondere lezing op donderdag 17 maart om 20.00 uur in gebouw De Bimd, Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel

Boomfeest-inhaaldagen bij IVN Laarbeek
In november heeft IVN Laarbeek helaas twee workshops van de boomfeestdag door coronamaatregelen moeten afgelasten. De leiding van deze workshop, Antoinette van Bree en Wilma Martens, heeft de scholen toen beloofd dat ze deze ochtenden mochten inhalen en dat gebeurt nu. De workshop voor de leerlingen bestaat uit een presentatie en vijf onderdelen rondom het thema ‘Boom’. De nieuwe datums zijn: De Raagten op woensdag 16 maart en Breinplein op donderdag 17 maart.

Publiekswandeling Ruweeuwsels, Lieshout
Natuurgebied De Ruweeuwsels is waanzinnig mooi in het voorjaar. Tapijten vol bosanemonen, die vooral in het zonlicht hun bloemblaadjes uitvouwen tot een witte pracht. Daarbij het tere speenkruid en het grootbloemig muur. En alles in een vochtig broekbos, afgewisseld met een aantal weitjes. Een fantastisch gebied. De bomen staan tijdens deze wandeling nog niet volop in blad. Vogels zijn nu goed te zien en te horen. Met een beetje geluk hoor je de zwarte specht, of zie je zelfs de kleine bonte specht. Met bijna honderd procent zekerheid is de tjiftjaf te zien en te horen. Hij is een van de eerste vogels die terugkeren uit de winterkwartieren. In het centrum staan enkele zeer oude beuken. Het gebied is in beheer bij het Brabants Landschap. Wandel mee met ervaren gidsen van IVN Laarbeek op zondagmorgen 20 maart. Verzamelen bij Sluis 5, Achterbosch in Lieshout. De wandeling begint om 10.00 uur en eindigt circa 12.00 uur.