Afbeelding

IVN Laarbeek organiseert publiekswandelingen

Dier & Natuur

Laarbeek - IVN Laarbeek organiseert op zondagochtend 24 april een tweetal wandelingen. Een door De Biezen en een door Natuurtuin De Bimd.

De ene is een vroege vogelwandeling van 8.00 tot 10.00 uur door De Biezen. Rechtdoor vanaf de Peeldijk begint bij restaurant De Brabantse Kluis de Biezen. Zowel links als rechts van de weg ligt het natuurgebied. De wandeling start bij de woning aan de Biezen 5. Gidsen zijn Antoon Verhoeven, Piet Gruijters en René Rooijakkers. 

Naar links volg je het zandpad door rijk struweel naar het Bruggenpad, waar de Snelle Loop de grens vormt tussen Aarle-Rixtel en Gemert. Het is een ecologische verbindingszone. Cascades, grote keien en stukken hout in het water zorgen voor een verbeterde regulering: in droge tijden wordt het water langer vastgehouden, in natte periodes kan het water sneller afgevoerd worden.

Aan de rechterzijde van de weg is de Biezen een bosgebied met populierenaanplant, eikenbos en broekbos. Er zijn fraaie overgangen van moerasbos naar droog bos, naar schrale en bloemrijke graslanden, die als ‘eilandjes’ in het gebied voorkomen. Er liggen mooie paadjes, houten knuppelbruggetjes door het bos. Op het pad richting de voormalige boswachterswoning hoor je al gauw het geluid van de boomklever in de hoge, vooral oudere bomen. Aan de rechterzijde staan diverse bomen met spechtengaten. Niet verwonderlijk want zowel de grote bonte, de middelste bonte en de kleine bonte specht zijn hier waargenomen. Rond half april keert ook de koekoek terug. Met wat geluk laat de geelgors zijn muzikale deuntje horen, vooral bij zonnig weer. Aan de rand van het gebied ligt een dassenburcht. De Biezen is een gevarieerd gebied, dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer.

Natuurtuin De Bimd
De tweede wandeling begint om 8.30 uur bij IVN-gebouw De Bimd aan de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel en duurt tot ca. 10.30 uur. Natuurgids Gerrit Post legt het belang van diversiteit aan bomen uit. Hij brengt je langs het voedselbos en het Tiny Forest naar de diverse poelen in dit plantenrijke gebied. Na afloop is er gratis koffie, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.