Reuzebalsemien
Reuzebalsemien Foto: Bert Lemmens

Publiekswandeling door IVN-Natuurtuin De Bimd

Dier & Natuur

Aarle-Rixtel - Bij IVN Laarbeek is er op zondag 23 juli een publiekswandeling door de Natuurtuin onder leiding van Gerrit Post. Deze ervaren gids vertelt u alles over bomen en planten in deze tuin. Het speciale thema is: ‘Exoten’. De wandeling start om 9.30 uur bij IVN-gebouw De Bimd aan de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Daarna is er bij het gebouw gelegenheid tot het drinken van een gratis kopje koffie of thee. Natuurlijk is een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de tuin altijd welkom.

Uitheemse soorten, ook wel exoten genoemd, zijn dieren, planten, schimmels of micro-organismen die door menselijk handelen terecht zijn gekomen in een gebied waar ze oorspronkelijk niet voorkomen, maar waar ze zich wel kunnen handhaven. Soms is dat menselijk handelen bewust. Zo is het Aziatisch lieveheersbeestje in Europa geïntroduceerd om bladluizen te bestrijden, heeft men de Japanse duizendknoop uit Japan meegebracht als curiosum voor kasteeltuinen maar ook als veevoer, en werd de Grote springbalsemien rond 1850 in Europa vanuit de Himalaya ingevoerd. Deze planten worden tot de meest invasieve exoten gerekend. Dat betekent dat het een niet-inheemse soort is die schadelijk blijkt te zijn voor de nieuwe leefomgeving of voor de lokale economie. Door hun sterke groeikracht en snelle verspreiding worden inheemse plantensoorten verdrongen. 

Ook werden en worden vele soorten exotische bomen ingevoerd voor de schoonheid, voor de wetenschap, voor het onderwijs, maar ook voor de handel. Sommige zijn zeer bekend, omdat ze soms al honderden jaren hier voorkomen, zoals de Amerikaanse eik, de trompetboom, de magnolia, de Japanse esdoorn, de ginkgo, de walnotenboom en de moerascypres. Maar vaak gaat het om onopzettelijke introducties. Huis- of sierdieren ontsnappen per ongeluk uit gevangenschap, zoals de nijlgans en de Italiaanse kamsalamander. Zeedieren komen mee met het ballastwater van schepen, de tijgermug reist mee met tropische planten. En door de aanleg van een kanaal tussen Rijn en Donau kunnen vissoorten uit het Donau-stroomgebied, zoals de zwartbekgrondel, nu zelf de wateren hier bereiken. Kaasjeskruidroest is, zoals zoveel plantenziekten, waarschijnlijk met plantenmateriaal, vanuit andere streken hier ingevoerd. De schimmel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en verspreidde zich vanaf 1869 over de gehele wereld.

Met ingang van 2 augustus 2022 heeft de Europese Unie 22 nieuwe soorten toegevoegd aan de Europese Unielijst voor zorgwekkende invasieve uitheemse soorten. Voor alle soorten die op deze lijst staan geldt een verbod op bezit, handel, kweek, transport en import.