Zwarte heidelibel
Zwarte heidelibel Foto: Michel Verhoeven

Publiekswandeling en lezing bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - IVN Laarbeek organiseert op zondag 12 november een publiekswandeling door natuurgebied de Biezen. De wandeling start om 10.00 uur bij de woning aan De Biezen 5 en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Het natuurgebied ligt aan beide zijden van de weg De Biezen en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het terrein bevat veel verschillende landschapselementen: botanisch rijke schraalgraslanden vooral langs de Snelle Loop, natte loofbossen op lemige bodem, broekbos met smalle dijkjes tussen de greppels, en droog eikenbos.

Lezing
Op donderdag 16 november om 20.00 uur houdt Plonie van Campen in IVN-gebouw De Bimd in Aarle-Rixtel een lezing met als titel ‘Invloed van droogte op het waterleven’. De droogte van de laatste jaren heeft grote gevolgen voor planten en dieren. Klimaatomstandigheden hebben grote invloed op het waterleven. Zo heeft de droogte van afgelopen jaren niet alleen een slechte invloed op de waterhoeveelheid, maar ook op de waterkwaliteit van alle open wateren. Hoe overleven kikkers, libellen en bijvoorbeeld watervlooien in een periode met veel te weinig neerslag? Veel planten en dieren kunnen zich tijdelijk aanpassen aan de droogte en hitte. Hoe doen ze dat en hoe lang houden ze dit vol?

In Brabant zijn er veel watertypen, zoals beken, kanalen, vennen, poelen en sloten. Geen twee watermilieus zijn gelijk. De ontstaansgeschiedenis, klimaatomstandigheden, bodemstructuur en stroomsnelheid bepalen in grote mate hun karakter. Plonie bespreekt de belangrijkste factoren die het watersysteem beïnvloeden. Zij gaat verder in op vragen als: hoe groot was het neerslagtekort afgelopen jaren werkelijk? En hoe wordt het beschikbare water verdeeld, als er een tekort aan water ontstaat? Wat kunnen de waterbeheerders doen en wat kun je zelf doen om water langer vast te houden? Plonie van Campen heeft na een lerarenopleiding biologie gewerkt bij de Brabantse Milieufederatie en was bestuurslid van Waterschap De Dommel. Sinds vele jaren is zij natuurgids bij IVN Geldrop en onder meer coördinator van de paddenwerkgroep.