Afbeelding
Foto: gemeente Laarbeek

Twee woningen gesloten na vondst hennep

Gemeente

Beek en Donk - Twee opmerkelijke vondsten van hennepkwekerijen in Beek en Donk. In een woning werd door de politie Oost-Brabant op 14 april een professioneel ingerichte hennepkwekerij met 755 planten aangetroffen. Op 22 april werden 721 hennepplanten gevonden in een woning enkele straten verderop, in dezelfde wijk. Het bijzondere aan deze twee kwekerijen is, dat ze in een nieuwe, jonge wijk zijn gevonden. 

“Een beleggingsmaatschappij verhuurt deze woningen. Vandaag is er een indringend gesprek geweest met deze eigenaar om herhaling te voorkomen en verantwoordelijkheid te nemen voor de omgeving”, zegt burgemeester Frank van der Meijden. “Het meest schrijnende aan deze beide gevallen is, dat er in de woningen gezinnen wonen zonder verblijfstatus. In een woning woonde zelfs een gezin met kleine kinderen. Naast hennep kweken, houden criminelen zich dus ook bezig met het illegaal huisvesten van mensen. Ik heb er geen goed woord voor over!”

De gevaren en de negatieve gevolgen die een hennepkwekerij oplevert voor de omgeving, zijn redenen om de woningen te sluiten. Door het sluiten wordt de bekendheid van de adressen in het drugscircuit doorbroken. 

Burgemeester Frank van der Meijden: “De aanwezigheid van een hennepkwekerij is zeker in een woonwijk ongewenst. De overlast en het brandgevaar die een hennepkwekerij met zich meebrengen zijn onacceptabel. Met deze sluiting voor drie maanden geef ik een duidelijk signaal af naar de omgeving dat we hier streng tegen optreden. Het bestrijden van drugscriminaliteit is een zaak van ons allemaal. Het doet me deugd dat er een melding is gemaakt via Meld Misdaad Anoniem (MMA). Ik blijf een oproep richten aan onze inwoners: meld vreemde of verdachte zaken bij de politie of MMA. Door meer ogen en oren, wordt de pakkans aanmerkelijk vergroot.”

De burgemeester is bevoegd om een pand te sluiten op grond van artikel 13b van de Opiumwet, het zogeheten Damoclesbeleid.