Afbeelding
Foto: Mark Barten

Laarbeek zoekt extra handjes om ambities waar te maken

Gemeente

Laarbeek - Een stijging van de onroerendezaakbelasting (OZB) met 4,12% en een daling van de afvalstofheffing met zo’n €6,00. Daarnaast blijven jeugdzorg, duurzaamheid, armoede, woningbouw en veiligheid belangrijke thema’s binnen de gemeente Laarbeek en wordt er geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie. Dat zijn de plannen van het Laarbeekse gemeentebestuur voor 2023.

Wethouder financiën Joan Briels ziet een solide begroting met oog naar de toekomst. “Er is ruimte om stevig te investeren en de reserves blijven op orde.” De gemeente Laarbeek houdt zich met de stijging van het OZB vast aan alleen de inflatiecorrectie. Een daling van de afvalstofheffing moet een deel van de lasten compenseren. “We doen dit alles in een vertrouwde lijn met een zeer gematigde lastenstijging voor de inwoners. Dat is geheel conform de afspraak met de raad, maar ook de raad had niet kunnen voorzien wat dit jaar allemaal gebracht heeft met de energiecrisis, het klimaat en toestroom van vluchtelingen”, vertelt Briels. Een gemiddeld huishouden in Laarbeek is aankomend jaar zo’n €900 kwijt aan woonlasten. Ter vergelijking, in de Peelgemeente Someren is dit iets meer dan €800 euro en bij buurman Gemert-Bakel zo’n €1000.

Jeugdzorg nog steeds een zorg
Jeugdzorg is nog steeds een zorg binnen de gemeente Laarbeek, maar is meer in balans gekomen. “Daar kan op doorgezet worden, maar vraagt niet direct om iets extra’s. Elementen uit het bestuursakkoord zijn toch om de biodiversiteit en het armoedebeleid een boost te geven”, aldus Briels. Dat laatste stemt wethouder Monika Slaets tevreden. “Ik ben heel blij dat we vanuit het bestuursakkoord enorme stappen kunnen zetten in mijn portefeuille. Er wordt stevig ingezet op mensen die nu, of al eerder, niet rond konden komen. De budgetten zijn verhoogd of zelfs nieuw aangemaakt om mensen te ondersteunen. Daarnaast is er niet alleen een forse investering in de energiecrisis, maar gaan we ook gemeentelijke gebouwen toekomstbestendig maken en verduurzamen.”

Uitdagingen en kansen
Ron van den Berkmortel, wethouder ruimte en economie, ziet uitdagingen, maar ook kansen. “De Brainportregio, waar Laarbeek onderdeel van is, maakt een grote economische ontwikkeling door. Dat biedt uitdagingen, maar ook kansen. Daarnaast blijven we de komende jaren inzetten op de bouw van voldoende en betaalbare woningen. Ook reserveren we 3 miljoen euro extra voor de bereikbaarheidsagenda. Deze wordt onder meer gebruikt voor een verbeterde infrastructuur en het aanleggen van snelfietspaden.”

Minimaal 6 extra ambtenaren
Er ligt dus een ambitieus bestuursakkoord waarvoor middelen vrijgemaakt zijn, maar dit alles heeft wel mensen nodig om het uit te voeren. Vandaar dat er minimaal zes FTE (1 FTE is een voltijd baan, red.) aan ambtenaren bij moet komen om aan de ambities te kunnen voldoen. “Dat is deel 1, maar er is meer nodig om alle ambities waar te maken”, vervolgt burgemeester Frank van der Meijden. “We kijken opbouwend kritisch naar de eigen organisatie. De FTE’s kunnen dus nog groeien om de organisatie toekomstbestendig te maken.”

Tot slot benadrukt Van der Meijden nogmaals het belang van een veilige samenleving. “Wederkerigheid in het veiligheidsdomein blijft een belangrijk punt. Mensen moeten een onveilige situatie altijd kunnen melden. We hebben Meld Misdaad Anoniem, 68 Buurtpreventie-apps en er wordt altijd actie op gezet als mensen zich ongerust maken of zich onveilig voelen. Ook hebben we een een eigen veiligheidsteam, maar deze wordt uitgebreid met een groene boa. Specifiek voor oren, ogen en ondersteuning in het buitengebied.”

De gemeenteraad heeft het laatste woord over de begroting van 2023. Zij vergaderen hier op donderdag 10 november over.