Afbeelding

Herdenken en vieren van 75 jaar leven in vrijheid

Historie Evenementen

Laarbeek - September 1944. Een maand om nooit te vergeten. Op verschillende dagen werden onze dorpen bevrijd. Het einde van de Tweede Wereldoorlog! Vreugde overheerste. Maar ook angst, verlies en verdriet. Nu herdenken we en vieren we het leven in vrijheid. Al 75 jaar.

Werkgroep
In Laarbeek ging vorig jaar een werkgroep onder de naam '75 jaar bevrijding Laarbeek' van start om activiteiten te organiseren voor de inwoners van Laarbeek. De werkgroep bestaat uit allerlei verenigingen zoals heemkundekringen, gildes, muziekverenigingen en de werkgroep Laarbeek Herdenkt en Viert.

Terug in de tijd
Samen met u wil de werkgroep in de maand september op verschillende manieren terug gaan naar die tijd. Diverse verenigingen en groepen uit onze gemeente vertellen verhalen, er zijn tentoonstellingen door de heemkundekringen en via een revue raken verschillende artiesten het gevoel van toen. Op de basisscholen staat dit onderwerp de gehele maand op het programma. Het speciaal ontwikkelde lespakket laat de jeugd mee- en inleven in de tijd. Naar hoe het was in de oorlog en daarna. Als klein kind, of als volwassene. Dát gevoel, die verhalen, dat mogen we nooit vergeten.

Monumenten
Er zijn in de gemeente verschillende monumenten waar u ieder jaar naar terug kunt keren. Door en voor iedere generatie. Dit jaar komen er twee nieuwe monumenten bij om te herdenken en te vieren.

Bijzondere afsluiting
Naast alle georganiseerde activiteiten is er een gezamenlijke afsluiting van de bevrijdingsmaand op zaterdag 28 september. In het Openluchttheater Mariahout worden er optredens verzorgd door alle vier de kernen uit de gemeente Laarbeek. Zo treden bijvoorbeeld de Laarbeekse harmonieën gezamenlijk op en brengende gezamenlijke Laarbeekse Gildes een groet op het podium. Dit en nog veel meer bijzondere optredens waaronder ook kinderactiviteiten, staan die middag op het programma. Wij nodigen u van harte uit om ook hierbij aanwezig te zijn.

Wilt u weten waar alle activiteiten in september plaatsvinden en op welke data? Ga dan voor het volledige programma naar www.laarbeekherdenktenviert.nl.