Jo en Henk Rooijakkers
Jo en Henk Rooijakkers Foto: Martin Prick

Henk en Jo Rooijakkers, al 50 jaar een paar

Human Interest

Lieshout - Henk (75) Rooijakkers uit Beek en Donk en Jo (71) Rooijakkers-Habraken uit Nuenen zijn op 16 oktober 1970 getrouwd in de kerk van Nuenen. Ze gingen wonen in Lieshout, waar ook hun kinderen zijn geboren. Op dit moment wonen ze weer in Lieshout, maar ook Nuenen en Gerwen zijn woonplaatsen van het paar geweest.

Ouderlijk huis
Ze kregen 4 kinderen, waarvan Alfred en Marcel nog in leven zijn. Herrald en Suzan zijn allebei binnen een jaar na de geboorte gestorven. Nog steeds speelt het verlies van de twee kinderen een grote rol in het leven van Jo en Henk. Gelukkig zijn er de kleinkinderen: Sanne, Tess, Amber en Owen. Ze hebben, getuige de tekeningen die voor oma en opa zijn gemaakt, een goede band met hun grootouders. Belangrijk voor Jo en Henk zijn ook Monique en Wendy, de vrouwen van respectievelijk Alfred en Marcel. Nadat ze een tiental jaren in Lieshout hebben gewoond vertrekken Jo en Henk naar Nuenen. Daar gaan ze wonen in het ouderlijk huis van Jo, waar ook Jo’s moeder nog woont. Op de boerderij verkoopt Jo aardappels, appels en eieren. Henk is in die tijd keurmeester op de veiling. Daar keurt hij aardappelen, groenten, fruit en paddenstoelen. Dit werk stopt in 2003.

Welkom
In Nuenen is in de jaren ’60-’70 weinig uitgaansgelegenheid voor de jeugd. “In de cafés kwamen veel oudere mannen”, lacht Jo, “dus wij gingen elke zondag dansen in Beek en Donk in zaal De Koppelen van Jan Lammers”. “Wij kwamen pas wat later, want na tien uur mocht je gratis naar binnen”, vult Henk aan. “Jo zat dan al binnen met haar vriendinnen, want die gingen al om zes uur vanuit Nuenen met de bus”. Als de laatste bus vanuit Beek en Donk vertrok ging Henk ook mee, want hij zat in dienst in Veldhoven. Daarnaast hielp Henk ook mee op de boerderij in Nuenen, want er waren geen jongens in het gezin van Jo. Haar vader stierf toen ze 17 jaar oud was en hulp van een man was erg welkom.

Gelukkig
Als het werk voor Henk in 2003 stopt, gaat hij met iemand anders aan de slag in het tuinonderhoud. Ze gaan wonen aan het Rullen in Gerwen. Gerwen heeft te weinig voorzieningen en in Nuenen heerst een stadse sfeer. De huizenprijzen zijn in Lieshout ook wat lager, dus er wordt al snel besloten om terug te gaan naar de plaats waar het huwelijk ooit begon. “Hier zeggen de mensen elkaar altijd goedendag en zijn er genoeg winkels voor de dagelijkse boodschappen”, zegt Jo. “We wonen hier met veel plezier”. Gevraagd naar de ‘bucket-list’ zijn er weinig wensen. “We hopen nog jaren zo in goede gezondheid door te kunnen gaan”, lacht Jo. “Vakanties of verre reizen hoeft niet, we zijn één keer naar Denemarken geweest, maar voor de rest is Nederland prima, we hebben thuis altijd vakantie”. Dat blijkt, want de hele tuin is één bloemenzee, de hobby van Jo. Henk is vrijwilliger op het kerkhof, maar ook klusjesman en aanspreekpunt voor de nieuwe speeltuin aan de Kuijperstraat, de trots van de buurt. “Als ze me nodig hebben, sta ik klaar”, lacht Henk.
Het geheim van 50 jaar bij elkaar? “Elkaar door dik en dun blijven steunen is erg belangrijk.”

DeMooiLaarbeekKrant wenst Henk en Jo nog veel gelukkige jaren toe.

Afbeelding