Afbeelding
Foto: Marcel vd Kerkhof (B&D

Piet Snijders nieuwe vrijwilligerssteunpunt en cultuurcoach Laarbeek: “Verenigingen weten niet wat de toekomst gaat brengen’

Human Interest

Piet Snijders is de nieuwe cultuurcoach en het vrijwilligerssteunpunt in Laarbeek. Hij is per 1 januari 2022 begonnen en kijkt ernaar uit om contacten te leggen in de Laarbeekse gemeenschap. Met vol enthousiasme is hij de afgelopen weken dan ook al bezig geweest.

Laarbeek - Zijn functie houdt vooral in dat hij vrijwilligersorganisaties ondersteunt bij de vragen die ze hebben. Het is een stukje expertisebevordering, maar ook vacaturebankbeheer aangezien hij verenigingen ook gaat helpen met het werven van vrijwilligers. Alle communicatie rondom vrijwilligers wordt gebundeld en dat sluit perfect aan op het stukje cultuurcoach. Daarmee werk je namelijk heel veel samen met verenigingen. “De eerste weken is het nog een beetje zoeken, maar tot nu toe bevalt het erg goed”, vertelt Piet. “Je merkt dat heel veel verenigingen door corona wat terughoudender zijn. Ze weten niet wat de toekomst hun gaat brengen, dus momenteel ga ik er zelf actief op uit om contact te leggen met de verenigingen. Ik weet natuurlijk nog niet alles en ben op zoek naar de vragen die de verschillende verenigingen hebben.”

Educatie
“Daarnaast ben ik momenteel ook bezig met cultuureducatie. We willen kijken of we dat in het lokale netwerk in kunnen passen. We willen namelijk geen inkoopmaatschappij worden, maar zoveel mogelijk regionale krachten in gaan zetten zodat het ook een heel duurzaam karakter gaat krijgen. Verenigingen moeten aanwas krijgen van bijvoorbeeld jeugd die zo ervaring opdoen in de culturele sector vanuit een opdracht door school.” De cultuur staat door corona de afgelopen jaren zwaar onder druk, maar ook sportverenigingen hebben problemen met activiteiten organiseren en vrijwilligers werven. “Het hele stukje leefbaarheid dat door vrijwilligers georganiseerd wordt is grotendeels weg nu.”

Gelukkig mag er nu weer iets meer en kunnen ook deze sectoren weer rustig opgestart worden. “Het is wel jammer dat we al middenin het sport- en cultuurseizoen zitten. Het is lastig om dan opnieuw op te starten, dus dat wordt een spannende en uitdagende periode.” Gelukkig heeft Piet de nodige ervaring en gaat hij er alles aan doen om deze sectoren te helpen. “Ik loop al een tijdje mee in het welzijnswerk. Ik ben namelijk al twintig jaar actief bij de LEVgroep en haar voorgangers, zoals Stichting Impuls Gemert-Bakel. Daar ben ik jongerenwerker geweest in diverse rollen en bij diverse organisaties. De laatste twee jaar heb ik in Deurne als wijkwerker/dorpsondersteuner gewerkt en was ik verantwoordelijk voor de verbinding tussen zorg en welzijn. In deze functie in Laarbeek ga ik wat meer naar leefbaarheid toe.”

Druk baasje
In zijn dagelijks leven is Piet verder een druk baasje. “Zelf ben ik ondernemer, cultuurmaker en muzikant. Ik heb een eigen bedrijfje in het organiseren van evenementen en tour normaal regelmatig met mijn elektronische muziek naar de landen om ons heen. De gemeente Laarbeek kende mij als cultuurmaker en wist dat ik mij altijd hard maak voor de culturele sector. Zij vonden dat er een cultuurcoach moest komen en kwamen bij mij uit. Zelf was ik ook direct enthousiast. Het Laarbeekse is mij gelukkig niet vreemd. Oorspronkelijk kom ik uit Gemert, maar samen met mijn vrouw en twee dochters woon ik inmiddels al een halfjaar in Mariahout. Ook heb ik vroeger met mijn bandje veel in Mariahout gerepeteerd, dus die binding met Laarbeek is er zeker.

Piet benadrukt dat iedereen die vragen heeft direct bij hem mag aankloppen. “De mensen kunnen mij op allerlei manieren bereiken. Ze mogen me mailen, bellen, appen, maar mogen me ook gewoon aanspreken in de supermarkt. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring in Laarbeek in te mogen zetten om vrijwilligerswerk en cultuur te mogen ondersteunen, met daarin een speciaal plekje voor de jeugd.” Je kunt Piet per mail bereiken via piet.snijders@levgroep.nl of telefonisch via 06-40492137.

Afbeelding
Afbeelding