Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

‘Het écht leren kennen van het dorp is alleen maar leuk’

Human Interest

Aarle-Rixtel - Nancy Laurensse is sinds januari de nieuwe dorpsondersteuner van Aarle-Rixtel. Een brede functie waarvan niet iedereen direct een idee heeft wat een dorpsondersteuner allemaal doet. Vandaar dat Nancy zich graag even voorstelt.

“Mijn naam is Nancy Laurensse, ik ben getrouwd en heb twee dochters. Ik woon in Deurne en heb de opleiding ‘Sociaal cultureel werk’ en ‘Maatschappelijk werk en dienstverlening’ gedaan. Zo ben ik in de welzijnssector terechtgekomen waarin ik de afgelopen jaren gewerkt heb. Eerst in Tilburg, daarna in Berkel-Enschot Udenhout en toen in Deurne”, vertelt Nancy, die inmiddels dus al de nodige ervaring heeft. “In Deurne heb ik met heel veel plezier gewerkt als wijkwerker, steunpunt mantelzorg en in het TEJO-huis, maar het werd tijd voor wat anders. Toevallig kwam de vacature van dorpsondersteuner Aarle-Rixtel voorbij en daar had ik op gereageerd. Tot nu toe bevalt het werk heel erg goed.”

Functie
Maar wat doet een dorpsondersteuner dan precies? “Een dorpsondersteuner is het eerste aanspreekpunt voor alle inwoners van een dorp. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij vragen om iets te organiseren, het in contact brengen met de juiste personen of mensen verbinden met elkaar. Ook ondersteun ik, als daar vraag naar is, de dorpsraad of het dorpshuis, maar ook bij individuele vragen, zoals vragen over financiën, kunnen mensen mij bereiken. Het is dus echt héél breed, maar dat is ook weer het mooie van de functie. Je moet overal wat vanaf weten en zo probeer je de inwoners te ondersteunen op de manier waarvan zij denken dat het goed is.”

De focus ligt dus met name bij dingen ophalen die de inwoners willen en daarmee vervolgens aan de slag gaan. Daarvoor moet je wél alles uit een dorp kennen, en daar is Nancy momenteel mee bezig. “Voordat wij naar Deurne verhuisden heb ik in Gerwen gewoond. Ik kwam dus wel eens ooit in de gemeente Laarbeek en kende het een beetje. Het écht leren kennen van het dorp is alleen maar leuk en stapje voor stapje weet ik steeds meer. Zo heb ik al kennis gemaakt met Cendra, Zonnetij, de Dreef, KBO, wijkagenten en het dorpsplatform, maar heb ik ook huisbezoeken gehad waarbij mensen individuele vragen hadden.”

Als dorpsondersteuner werkt Nancy al samen met de werkgroep ‘zorg en welzijn’ van de Dorpsraad Aarle-Rixtel. “Wij willen binnenkort weer starten met het project ‘Buurten met buurten’. Dat is een project waarbij je een bepaalde buurt/straat gaat uitnodigen zodat mensen meer met elkaar in contact komen. Vroeger was het heel normaal dat iedereen elkaar kende, maar nu is dat veel minder. Om dat te stimuleren is dit project opgericht. Zo kunnen de mensen elkaar ook om hulp vragen als dat nodig is.”

Andere werkzaamheden
Naast de functie van dorpsondersteuner in Aarle-Rixtel doet Nancy nog veel meer. Zo is ze ook ouderenfunctionaris van het ouderenwerk in de gemeente Laarbeek. “Daarbij ondersteun ik de seniorenraad, waarin vertegenwoordigers van KBO’s (Katholieke Bond van Ouderen) uit alle kernen zitten. Zij houden zich vooral bezig met beleidsmatige zaken binnen de gemeente op het ouderengebied, zoals het zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen. Daarnaast heb je ook een werkgroep oudereneducatie waar ik bij betrokken ben. Deze houden zich meer bezig op uitvoerend niveau en organiseren activiteiten.

Tot slot is Nancy ook betrokken bij de stuurgroep ‘Dementievriendelijke gemeente’, waarbij er wordt gekeken naar de uitgangspunten die er zijn vanuit Alzheimer Nederland. “Het is belangrijk om te kijken hoe we een gemeente dementie-vriendelijk kunnen maken. Het beleid van Alzheimer Nederland wil je concreet maken met allerlei acties in de gemeente. Een voorbeeld daarvan is het Alzheimercafé Gemert-Bakel/Laarbeek. Daarvoor zoeken we overigens nog wel vrijwilligers die iets voor de inwoners van Laarbeek willen betekenen.”

Nancy benadrukt dat iedereen die vragen heeft contact met haar op mag nemen. “Ze mogen me mailen, bellen, appen, maar mogen me ook gewoon aanspreken als ze me zien. Ik ben op maandag, dinsdag en donderdag werkzaam, maar er is ook een algemeen nummer van de LEVGroep.” Je kan Nancy telefonisch bereiken via 06-34165118 of per mail via nancy.laurensse@levgroep.nl. Het algemene nummer van de LEVGroep is 0492-328800.