Afbeelding
Foto: Martin Prick

De Huiskamer in het Dorpshuis Lieshout geopend

Human Interest

Lieshout - Het samenwerkingsverband van de gemeente, bibliotheek, LEV-groep en Stichting Dorpshuizen Laarbeek zorgt voor een ontmoetingsplaats in elke kern van Laarbeek. De naam wordt De Huiskamer.

Tijdens de openingsuren van het Dorpshuis is het voortaan mogelijk gewoon binnen te lopen voor een praatje, iets te organiseren of gewoon om met anderen een kopje koffie te drinken. Er zijn altijd mensen aanwezig die u kunnen helpen met problemen, waarmee u niet direct raad weet. Wethouder Monika Slaets opent officieel de huiskamer in Lieshout. Ze benadrukt het leuk bij elkaar zijn en heet de kinderen van basisschool De Sprankel welkom. Ook noemt ze de wat serieuzere zaken als een vertegenwoordiging vanuit WOCOM en het Alzheimercafé. “Het moet een plaats worden waar reuring ontstaat, een plaats vóór en mét onze inwoners. Waar is behoefte aan en wat moet er georganiseerd worden.” Ze benadrukt de laagdrempeligheid van deze vorm van communiceren met elkaar.

Korte lijntjes
Het zou kunnen zijn, dat iemand een vraag heeft over energiebesparingen. Natuurlijk is er niet dagelijks iemand aanwezig die hier verstand van heeft. Maar er zijn wel mensen, die u kunnen vertellen, waar u het beste met uw vraag terecht kunt. Het is dus niet nodig om direct naar het gemeentehuis te gaan met een probleem. Er zijn ook tal van senioren, die graag eens een keertje met kinderen zouden willen werken. Daarvoor is het voorleesuurtje, dat de mogelijkheid biedt aan senioren om eens te komen voorlezen aan kinderen. Jongeren kunnen een rustige plaats vinden voor het werken aan hun (school)project, want er zijn werkplekken met een goede internetverbinding. Ook WOCOM is regelmatig aanwezig, zodat problemen kunnen worden besproken, zonder dat er officieel een afspraak moet worden gemaakt op een ver weg gelegen kantoor. Natuurlijk is dit maar een kleine greep van de mogelijkheden, die de huiskamer biedt.

Overkoepelend
Bart Heldens van de LEV-groep merkt op dat juist in deze tijd na corona, het belangrijk is dat we elkaar opzoeken. Wethouder Monika Slaets en Jantine van den Boom, resp. namens de gemeente en de bibliotheek, benadrukken dat er weer verbinding moet komen tussen de mensen, nadat ze een hele tijd thuis zijn gebleven vanwege besmettingsgevaar. Er moeten ideeën komen, die de eentonigheid gaan doorbreken. Joost van Wijk ziet ook dat er veel aparte initiatieven zijn in Lieshout op dit gebied. Zo is er de koffiemorgen van de KBO, De Hofkamer in Fransciscushof en het tienerwerk, die nu met dit project met elkaar worden verbonden. De andere bijeenkomsten blijven bestaan, maar kunnen een overloop of een vervolg krijgen in De Huiskamer, zodat het contact niet tot één keer in de maand of een aantal uren per week hoeft te worden beperkt.

Afbeelding
Bart Heldens, Joost van Wijk, Monika Slaets en Jantine van den Boom.