Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Gek van… vintage apparatuur!

Human Interest

Tom de Jong is gek van oude, apparatuur om muziek op te nemen. Analoge apparatuur, uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. DeMooiLaarbeekKrant ontmoet Tom en zijn vriendin Loes in hun gezellige, vintage ingerichte woning in Aarle-Rixtel. Enthousiast vertelt hij over deze passie. Lees en geniet van twee jonge mensen met een mooie droom …

Achtentwintig jaar jong. In het dagelijks leven werkzaam bij de technische dienst van het SintLucas in Eindhoven. Van origine constructiebankwerker. “Een grijs en saai beroep, zonder creatieve prikkels”, vertelt hij openhartig. “Mijn huidige werk is afwisselender. Soms ben ik bouwvakker, doe ik onderhoud of verhelp storingen. Soms ben ik voor studenten podiumkunsten in de weer met draadjes en snoertjes.”

Muziek
Liefde voor muziek kreeg Tom met de paplepel ingegoten. Vader Theo speelde in een gipsy jazzband. “Op zondagen zaten we met de familie gezellig te jammen. Ik kwam in aanraking met verschillende instrumenten. Het werd uiteindelijk de basgitaar.” Uit deze familiesessies bleven drie personen over: Tom, broer Gijs en neef Timo. Met zijn drieën vormden ze de band ‘Mooon’. “Met drie ‘ootjes’ a.u.b.”, lacht Tom. De band heeft een voorliefde voor jaren 60/70 muziek, Pink Floyd, Santana, Stones, The Kinks. “Onze derde plaat met eigen nummers staat op stapel”, zo gaat Tom verder. “We hadden optredens op tv bij De Wereld Draait Door en de VPRO en we toerden door Zwitserland en Frankrijk.”

Vintage
“Ik heb de jaren 60 en 70 natuurlijk niet meegemaakt. Voor mij is alles uit die tijd magisch en ongrijpbaar. Gebruiksvoorwerpen uit die tijd hebben een prachtige, menselijke uitstraling: niet steriel of mechanisch, perfect of gelikt. Nee, de liefde van de makers, met al hun kleine onvolkomenheden spat er van af.” Tom wijst op de zwarte bakeliet-telefoon, de nostalgische tv-kast, het strijkijzer, de meubels, de keuken met grijs granieten aanrecht.

“Vintage was ook de muziek uit die tijd! Met de analoge opnameapparatuur van toen - toen natuurlijk super modern - had je een heel andere werkwijze. Je ging af op je gehoor. Je had geen beeldscherm of zoiets. Als de opname niet goed was, moest het hele nummer foutloos opnieuw gespeeld worden. Dat maakte de opnames mooier, creatiever, authentieker. Daarmee vergeleken vind ik de huidige, digitaal opgenomen muziek bagger”, zo zegt Tom fel.

Studio
De muziek van ‘Mooon’ moest ook ‘vintage’ opgenomen kunnen worden. Met broer Gijs bouwde Tom het begin van een studio. Later uitgebreid met de aangrenzende plantenkas. “Samen hebben we daar een jaar aan gewerkt”, vult Loes aan. Tot de inrichting van de analoge studio behoren onder andere een 16-sporen bandrecorder, een 16-sporen mengtafel en een Telefunken masterrecorder. Ook allemaal techniek jaren 60/70. Tom kocht het een en ander op marktplaats en leerde zichzelf om die apparatuur ook aan de praat te krijgen. “De studio is in eerste instantie bedoeld voor de opnames van ‘Mooon’. Maar ook andere bands zijn welkom.” Muziek van ‘Mooon’ is te beluisteren op internet en daar ook te koop.

Diagnose
DeMooiLaarbeekKrant houdt ruggespraak met Loes voor een juiste diagnose. Tom blijkt uren en uren in zijn studio door te brengen. “Soms moet ik hem wel drie keer opbellen om te zeggen dat het eten klaar staat. Ik kan daar niet altijd zomaar binnen lopen. Vintage en vintage-muziek zijn onze gezamenlijke manier van leven geworden”, lacht Loes. “Een weg terug is niet mogelijk en trouwens ook niet gewenst. Gelukkig hebben we allebei dezelfde smaak.” Diagnose van DeMooiLaarbeekKrant: Er zijn ergere kwalen!