Ton Schepers.
Ton Schepers.

Ton Schepers stopt na 51 jaar als bestuurslid van Aan de Wielen: “Een fijne club om voorzitter van te zijn”

Human Interest

Aarle-Rixtel - Het zal even wennen worden bij wielerclub Aan de Wielen in Aarle-Rixtel. Na 51 jaar bestuurslid te zijn geweest, waarvan de laatst 34(!) als voorzitter zet Ton Schepers een stapje terug. 

Eigenlijk staat Ton Schepers helemaal niet te springen voor een interview in DeMooiLaarbeekKrant. Hij is niet de man die graag in de aandacht wil staan, vele liever regelt hij dat een ieder het naar zijn zin heeft, dat de zaken bij Aan de Wielen (ADW) goed zijn geregeld. “Het interview hoeft niet alleen over mij te gaan, de nieuwe voorzitter (Ronny Daniëls, red.) moet ook genoemd worden. En een foto van mij alleen? Liever heb ik een foto met alle jubilarissen die door corona pas onlangs gehuldigd konden worden.” 

Het tekent de bescheidenheid van Schepers. Hij steekt veel tijd en energie in zijn voorzitterschap, maar hij is wars van alle aandacht die daar bij komt kijken. ADW werd in mei 1971 opgericht. In juni van datzelfde jaar werd Ton lid. “Willem Verhoeven zei in het café tegen mij ‘Ik krijg nog een rijksdaalder van je’. Waarom, vroeg ik. ‘Je bent zojuist lid geworden van Aan de Wielen’. Zo ging dat in die tijd. In augustus van datzelfde werd ik al bestuurslid, penningmeester. Toen moesten we echt nog aan de deur het contributiegeld bij de leden ophalen.”

Aan de Wielen bestaat dus 51 jaar en Ton Schepers is 51 jaar bestuurslid. Iets wat je vandaag de dag zelden nog ziet. Aan de Wielen heeft nu met Ronny Daniëls de vierde voorzitter in zijn bestaan. Bij de oprichting werd Huub van Bokhoven gekozen als voorzitter. Daarna nam Wim van Seggelen het stokje over en in 1988 stapte Ton naar voren. “Het is ook gewoon een hele fijn club om voorzitter van te zijn. Helemaal niet moeilijk.”

In al die jaren zijn er vele momenten geweest waar Ton met trots op terugkijkt. “Vooral de twaalf provinciën-tocht, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan was een heel mooi evenement. In estafettevorm reden we een tocht, door alle provincies van Nederland. Het is mooi dat het organisatorisch, in een tijd dat mobiele telefoons en internet er nog niet waren, zo geweldig ging.” 

Wat volgens Ton zijn werk als voorzitter makkelijker maakte, was dat er binnen Aan de Wielen veel commissies zijn, die zelfstandig veel zaken kunnen organiseren. In de toekomst zal hij zich ook in blijven zetten voor de wielerclub, in een van deze commissies, maar is het tijd om een stap terug te doen. “Twee jaar geleden had ik dit al aangegeven. Het bestuur moest zelf naar een opvolger kijken, zij moeten er namelijk mee samenwerken. Ik ben blij dat ze nu een goede opvolger gevonden hebben.” 

Afbeelding