Afbeelding
Foto: Mark Barten

Turkse lekkernijen voor hulp slachtoffers aardbeving

Human Interest Foto/Video

Laarbeek - Enkele weken geleden werden Turkije en Syrië zwaar getroffen door een aardbeving. Gebouwen stortten in en tienduizenden mensen overleefden het niet. Direct werden verschillende acties georganiseerd. Giro 555 werd geopend en ook lokaal probeerden mensen geld op te halen voor de slachtoffers. Zo ook in Beek en Donk, waar een aantal Turken woensdag op de markt staan met een kraam vol lekkernijen. De kraam staat er vandaag nog tot 17.00 uur. Het opgehaalde geld gaat naar Turkije toe.

Ahmet Basari is een van de mensen die achter de kraam staat. Hij vertelt dat hij zo’n drie jaar geleden gevlucht is vanwege Erdogan, de president van Turkije. Ook andere Turken achter de kraam zijn gevlucht. Ieder van hen heeft nog familie wonen in Turkije, waarvan niet iedereen de aardbevingen heeft overleefd. Om de slachtoffers te helpen proberen ze met hun kraam zoveel mogelijk geld op te halen. Burgemeester Frank van der Meijden stak hen een hart onder de riem, ging met ze in gesprek en proefde een van de lekkernijen.


Tekst gaat verder onder video

Ahmet vertelt dat hij in Nederland eerst in een asielzoekerscentrum in Oisterwijk heeft gezeten. Vervolgens werd hij overgeplaatst naar Ter Apel en Harderwijk. Uiteindelijk kreeg hij een huis in Beek en Donk toegewezen, waarvoor hij erg dankbaar is. “Het is een heel fijn dorp en de mensen hier zijn erg vriendelijk. De afgelopen jaren ben ik bezig geweest om de taal te leren en afgelopen week ben ik gaan solliciteren. In Turkije was ik advocaat en nu heb ik me laten omscholen tot ICT’er. Ik hoop hier snel aan de slag te kunnen, maar ben sowieso al dankbaar dat ik hier mag zijn.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding