Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Gek van... Bodemvondsten

Human Interest

De 77-jarige Rob van Zuilen uit Lieshout is gek van bodemvondsten. Een steentje waar u en ik achteloos aan voorbijlopen, blijkt toch, een pijlpunt, een vuistbijl, een … uit de prehistorie te zijn. In zijn tuinkamer heeft Rob zijn bodemvondsten uitgestald. Zijn specialiteit? Vuursteen.

In zijn werkzame leven was Rob als techneut werkzaam bij Philips. Nooit volgde hij een opleiding tot archeoloog. Wel struinde hij akkers af op zoek naar vuursteen. “September, als de mais af was én het land werd geploegd én het had geregend, was de meest gunstige periode.”, vertelt Rob. “Het ‘jachtgebied’ was Brabant en Limburg.”

Bodemvondsten
“Samen met mijn compagnon, vond ik vuurstenen die duidelijk bewerkt waren tot een bepaalde vorm: (vuist)bijlen, schrabbers, stekers, boren, dolken, pijlpunten, sikkels, klingen, slijpstenen. Met de boeken erbij, konden we dat vaststellen. Onze vondsten toonden aan, dat duizenden jaren geleden, daar mensen actief waren geweest. Dat maakte ons steeds nieuwsgieriger. Bodemvondsten van vuursteen, hebben enorme wetenschappelijke waarde. Ze kunnen in een onderzoek die ene schakel zijn, die nog ontbreekt. Daarom zijn al mijn bodemvondsten gedocumenteerd. Met coördinaten geef ik de precieze vindplaats aan.”

Diverse opgravingen in Lieshout
“Voorafgaande aan het plan Nieuwenhof in Lieshout werd oudheidkundig bodemonderzoek gedaan. Ik was méér dan geïnteresseerd. Met ons hele gezin hebben we als vrijwilliger meegewerkt. Zo kwam ik in contact met de werkwijzen van gevestigde archeologen. We vonden er o.a. werktuigen uit het Mesolithicum” .

De mooiste opgraving
“De allermooiste opgraving”, zo gaat Rob enthousiast verder, ”Is de opgraving in de bedding van de Goorloop tussen Lieshout en Aarle-Rixtel. De vindplaats werd verdeeld in vakjes van 50 bij 50 cm. Met de schop schepten we 5 cm diep. Toen we dieper gingen ontdekten we de verkoolde resten van twee kampvuren. Met de C14-methode konden we zelfs vaststellen dat het ene kampvuur tussen de 8000 en 10000 jaren geleden daar gebrand moet hebben en het andere tussen de 7000 en 8000 jaren geleden. Archeologen gingen uit hun dak! Dit jagerskamp was al die jaren intact gebleven! Niet verstoord door ploegen of andersoortig menselijk ingrijpen. Zaadmonsters toonden aan dat hier toen eik, els, hazelaar en naaldhout groeiden. Bij soortgelijke opgravingen elders, werden, in een cirkel met een diameter van 3 meter, grote stenen gevonden. Overblijfselen van een tent? Gemaakt van dierenhuiden? Onderaan verzwaard met stenen…?”

De verzameling 
Bestaat uit honderden bodemvondsten, zo niet duizenden. Allemaal nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd. Is dit steentje bewerkt? Of toch een speling van de natuur? Of misschien wel nagemaakt? Ine, de vrouw van Rob, laat me zien hoe je gevoelsmatig een eerste selectie kunt maken: “Hier, pak dit schrapertje maar eens vast. Zie je wel, je zet je duim meteen al op de goede plek! ” Het is voor deze redacteur een raar gevoel. Duizenden jaren geleden zette iemand anders, daar ook zijn duim neer…

Ook op zoek naar vuursteen?
Vind je iets? Noteer de precieze vindplaats. Neem contact op met een deskundige. Iemand van de plaatselijke heemkundekring kan je ook verder helpen. Verstoor je vindplaats zo min mogelijk. Ga zeker niet graven!

Diagnose
Rob heeft niet de leeftijd om nog in weer en wind veldwerk te verrichten. “Ik geniet van mijn verzameling en volg de ontwikkelingen. Het blijft me ontzettend boeien. Dat zal wel nooit overgaan. Af en toe zie ik nog wel eens een steentje liggen, waarvan ik denk: Tsja, dat zou wel eens…”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding