Afbeelding
Foto: Emy van der Molen

Rouwverwerking en gevoelens centraal in afstudeerwerk kunstenaar Fren Klomp

Kunst & Cultuur

Lieshout – Tijdens de eindtentoonstelling ‘So, this is where the fun begins…’ studeerde Fren Klomp af aan de opleiding Art Design and Education in Arnhem. Met zijn beeldend werk THE E.N.D. (Energy Never Dies) neemt hij je mee door zes fases van rouwverwerking.

“Een van mijn docenten draaide halverwege om, mijn werk was voor hem te intens”, vertelt Fren. “Dat past helemaal bij mijn kunst. Iedereen ervaart de wereld om zich heen anders.” Fren (26) is zich als persoon binnen het autistische spectrum bewust van verschillen in ieders belevingswereld. Iedereen is anders en gevoelens zijn niet concreet. Op zoek naar het overbrengen van zijn gevoelens op zijn omgeving vraagt hij zich af: Ervaren we hetzelfde of totaal iets anders? Zijn werk THE E.N.D. is geïnspireerd op het overlijden van zijn broertje Lest, twee jaar geleden. Een ervaring die hem nog intenser over gevoelens liet nadenken.

Blootvoetse ontdekkingstocht door fases rouwverwerking
‘De ervaring’ staat in het afstudeerwerk centraal. In zes ruimtes (totaal 70 vierkante meter) onderwerpt de jonge kunstenaar zijn bezoekers aan een immersive experience, een onderdompelende ervaring. Want zowel fysiek als mentaal probeert Fren diepere emotionele lagen van betreders van zijn kunstwerk te bereiken. Welke emoties ervaren toeschouwers en weet de kunstenaar zijn eigen gevoelens bij zijn publiek op te wekken? Zodra je de eerste fase, ontkenning, betreedt wordt je overmand door stilte. Een fragiel gebroken potje staat centraal. Door een vloer vijf graden schuin te laten lopen ontstaat er vervreemding. Tijdens de fase van woede gebruikt Fren zware bassen. Veel wit, een flitsende stroboscoop en tikken van de klok zijn in de fase van twijfel en aarzelen nadrukkelijk aanwezig. Het herfstseizoen koppelt Fren aan de fase van verdriet. Gedruppel van water, kiezels en jute zakken markeren deze ruimte. In de ruimte van acceptatie zijn veel kussens. “Je valt zacht”, legt Fren uit. “Je hebt het verdriet nog niet verwerkt, maar kunt het een plaats geven.” In de laatste fase van zingeving heeft het verlies een plek. Er is een punt aan de horizon zoals je dat ziet op het strand. Voor Fren staat de zomer voor een nieuw begin. 400 kilo zand aan je blote voeten en strijklicht van een mooie zomerdag geven de rust in je hoofd. Een wapperende regenponcho geeft aan dat het tijd is om al je verdriet van je af te gooien.

Toekomst
Helaas wordt het werk na de tentoonstelling weer afgebroken. Fren geeft aan dat het gevoel dat zijn werk opwekt eigenlijk niet te omschrijven is. “Je moet het ervaren.” Gelukkig heeft Fren na het behalen van zijn diploma genoeg gelegenheid om creatief verder te gaan. Zijn opleiding heeft namelijk ook een praktische kant. Een van zijn projecten tijdens stages was een mobiele escaperoom voor op een BSO. Fren is er klaar voor om mensen ‘groot en klein’ kennis te laten maken met hun eigen ervaringswereld.

Afbeelding