De Oude Toren in de steigers

NULL

De Oude Toren in de steigers


Beek en Donk – Rijksmonument ‘De Oude Toren’ in Beek en Donk staat vanaf 6 mei in de steigers voor restauratie. Het pand krijgt een opknapbeurt, waarbij met name het metselwerk gerepareerd wordt.

De restauratie van De Oude Toren kost ongeveer €100.000,-, waarvan de gemeente €17.000,- Brim-subsidie krijgt vanuit het rijk. Het is ruim vijftig jaar geleden dat de laatste restauratie aan het rijksmonument heeft plaatsgevonden.
 
De toren wordt in zijn geheel in de steigers gezet. Kapotte stenen worden vervangen en het voegwerk wordt hersteld. De 40-meter hoge toren staat er al vanaf ongeveer 1400, is een keer ingestort en daarna weer opnieuw opgebouwd in 1672. Oorspronkelijk zat er een kerk aan het gebouw vast. Dit is nog goed te zien aan de sporen in de westgevel. In de tijd van de reformatie zijn de toren en de kerk verwaarloosd. Het schip van de kerk is ingevallen en in 1813 gesloopt.
De restauratie van De Oude Toren wordt door hetzelfde bedrijf gedaan als vijftig jaar geleden. Eind juli 2013 hoopt het bedrijf klaar te zijn.

Op Hemelvaartsdag (9 mei) vindt de Middeleeuwse Torendag plaats. De toren zal dan gewoon geopend zijn voor publiek. Heemkundekring De Lange Vonder leidt het publiek rond.