Afbeelding

Kermiskoning schieten bij Sint Antoniusgilde Beek 

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Zaterdag 10 september wordt door de Beekse Schut de kermis geopend met het traditionele kermis aanzeggen.

Programma

Op zaterdag om 13.00 uur komen de gildebroeders- en zusters samen bij de familie Verhoeven aan de Pater Becanusstraat. Vandaar gaat het gilde in formatie, met in haar midden kermiskoning 2014 Henk Marinussen, naar het Antoniusplein, waar een vendelgroet gebracht zal worden aan de bewoners. Om 14.00 uur vertrekt het gilde naar gildehuis Thuis, waar de vendelgroet gebracht wordt aan de kastelein en 'n pilske gedronken wordt op het goede verloop van de kermis. Rond 15.00 uur vertrekt het gilde weer huiswaarts, een aantal leden zal naar 't Wipke gaan om de nieuwe koning van het Sint Leonardusgilde te feliciteren.

Op kermismaandag 12 september is er voorafgaand aan het kermiskoning schieten door het gilde nog een heel programma af te werken, met onder andere bezoeken aan keizer Huub van den Bergh en koning Tonny Gevers en een bezoek aan het Woonzorgcentrum De Regt, waar om 10.00 uur een gebedsdienst gehouden wordt met vervolgens een vendelgroet. Vandaar wordt rond 11.00 uur vertrokken naar 't Wipke, de schietaccommodatie aan de Zwinkelweg. Om 14.00 uur begint daar het kermiskoning schieten. Om 14.00 uur worden de eerste schoten gelost door vertegenwoordigers van de geestelijke en wereldlijke overheid en de gildeoverheid. Daarna zal de strijd losbarsten om de titel Kermiskoning 2016. De kermiskoning krijgt een zilveren schild en er zal voor hem of haar gevendeld worden. Ingaande dit jaar mag de kermiskoning bij bepaalde gelegenheden ook een wisselsjerp dragen en meelopen met het gilde. Verder heeft de kermiskoning recht op een vendelgroet op kermiszaterdag 2017. Na het kermiskoning schieten zal er geschoten worden om Zilveren Kruisen. Er worden drie kruisen verschoten. Schietbewijzen hiervoor zijn verkrijgbaar à €7,50 per bewijs. Men mag dan voor drie kruisen mee schieten.  Tot slot wordt er nog geschoten op de puist. Schietbewijzen hiervoor kosten €0,50 per bewijs, er zijn mooie vleesprijzen te winnen in de vorm van waardebonnen. De schietbewijzen zijn verkrijgbaar op het schietterrein en bij de gildebroeders. Aan het schieten kan deelgenomen worden door iedereen die daartoe volgens de schietcommissie in staat is, zich in laat schrijven en daarvoor een identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of KNTS- of KNSA-pasje bij zich heeft. Het Sint Antoniusgilde hoopt dat weer veel mensen de weg naar de schietaccommodatie ´t Wipke, aan de Zwinkelweg, weten te vinden, als schutter, of als publiek.