Afbeelding

'D'n Erpse pad' in Mariahout in ere hersteld

NULL

‘D’n Erpse pad’ in Mariahout in ere hersteld


Mariahout - ‘D’n Erpse pad’, zoals dit pad in de volksmond werd genoemd, vormde vroeger een verbinding tussen het huidige Son en het huidige Erp. Het pad liep dwars door de hei en de bossen van Mariahout. Een gedeelte van dit cultuurhistorische pad is beschreven en gemarkeerd door een enthousiaste projectgroep van Heemkundekring ‘t Hof van Liessent.

Een wandelpad beschrijven en markeren
“Dit project vloeit voort uit de Erfgoedkaart van de gemeente Laarbeek”, vertelt Henk Verbakel. Samen met Henny van der Aa en Joop van den Baar was hij nauw betrokken bij dit project van de Heemkundekring. Het was Joop van den Baar die met het idee kwam om ‘D’n Erpse pad’ te beschrijven en te markeren. Het plan werd financieel ondersteund door de gemeente Laarbeek. “Alles bij elkaar toch een heleboel werk, het uitzetten van zo’n wandelpad”, verzuchten Henk en Henny. “Maar we hebben er met veel plezier aan gewerkt”, voegen zij er eensgezind aan toe. “Het is een heel mooi pad geworden voor iedereen die oog heeft voor de prachtige Mariahoutse natuur en historie.”

Geschiedenis

Het ontstaan van het pad voert zo’n tienduizend jaren terug in de geschiedenis. Na de laatste ijstijd ontstonden er in het moerassige landschap verhogingen. De wind waaide het zand op tot duinachtige zandruggen. Op deze hogere delen gingen mensen wonen en daar liepen ook de paden. Rond 1910 werden op de zandrug sparren- en dennenbomen geplant. “Het pad volgt zoveel mogelijk de oorspronkelijke route over de zandrug”, vertelt Henny van der Aa. In de loop van de tijd werd het pad slechts op twee plaatsen doorbroken. Dat gebeurde in het midden van de twintigste eeuw door de aanleg van een militair kamp in Mariahout. Maar het meest nog door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart, in het begin van de negentiende eeuw. Bij het kanaal aangekomen, eindigt de beschrijving van ‘D’n Erpse pad’ dan ook abrupt. Aan de overkant ziet een wandelaar wel restaurant ‘Het Veerhuis’ liggen, maar weet, dat de eindbestemming Erp,… niet haalbaar is via de kortste weg.

De route
Het pad begint achter het Torreven in Mariahout. Vanaf daar naar het eindpunt, is ongeveer 6 km. Er is een aanlooproute van restaurant ‘De Pelgrim’ naar het startpunt, van ongeveer 1,5 km. In het restaurant is ook een routebeschrijving verkrijgbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Een wandelaar kan kiezen voor een korte route terug van 4 km, of een langere van 8 km. De terugweg is niet gemarkeerd. Op de route zijn enkele banken geplaatst door de Vereniging Zorg om het Dorp. Bij het begin- en eindpunt staan informatieborden. Behalve bij restaurant ‘De Pelgrim’, zijn de routebeschrijvingen binnenkort ook verkrijgbaar via Heemkundekring ’t Hof van Liessent, bibliotheek Lieshout, Vereniging Zorg om het Dorp. Voor meer informatie: www.hofvanliessent.nl

Wanneer en hoe het pad officieel in gebruik zal worden genomen, zal nog via de media bekend worden gemaakt.