Hoe is het nou met... Jan Vialle

NULL

Hoe is het nou met... Jan Vialle


Deze week is het de beurt aan Jan Vialle, beter bekend van de voormalige supermarkt EDAH Vialle in Beek en Donk. Jan is geboren in 1941 en heeft jaren gewoond in Eindhoven. Nadat hij in een aantal supermarkten als bedrijfsleider had gewerkt, kreeg hij in 1982 de kans om zijn eigen winkel te beginnen in Beek en Donk. Jan zag dit als 41-jarige als een mooie uitdaging. En zo werd EDAH Vialle op het Piet van Thielplein een feit.

Jan kijkt met voldoening terug naar 26 jaar EDAH Vialle. Onlangs hebben drie oud-personeelsleden een reünie georganiseerd. Jan kan er niet over ophouden. “Dat was een geweldig feest. Het gaf een gevoel alsof we gisteren nog bij elkaar waren geweest en alsof we morgen weer met zijn alle aan de slag moesten”, vertelt hij enthousiast.

Het team van de EDAH was in de beleving van de oud-directeur altijd een hechte familie. Voor het werken dronken ze met zijn alle een kop koffie en ’s avonds om zes uur was het personeel afgewerkt, maar ook dan bleef iedereen zitten om nog even bij te ‘buurten’. “Dat maak je niet meer op veel plaatsen mee. Op sommige plaatsen staan mensen al om vijf voor zes met hun jas klaar. Dit was bij ons nooit het geval”, vertelt Jan trots.

Moeilijkere tijden heeft Jan ook gekend met zijn winkel. Vier verbouwingen, op zondag open, het was soms erg druk. “Of de klant iets van zo'n verbouwing merkt, ik weet het niet. De klant pakt gewoon zijn spullen en gaat.” Jan bedenkt zich: “Oh, betalen. Dat is wel handig. Dat blijft ook altijd een probleem. Dat mensen ‘vergeten’ te betalen”, grapt hij.

Van dieven heeft Jan echter niet vaak last gehad, maar iedere winkel krijgt er altijd wel een keer mee te maken. “Als het alarm af ging, vaak door een vlieg, dan moesten we naar de winkel komen. Daar kwam de politie ook, maar die liep nooit als eerste naar binnen, hoor. Ik moest voorop”, zegt Jan. Zelfs toen de achterdeur opengebroken was, wilde de politie niet als eerste naar binnen. “Meneer Berkers met zijn gouden handjes heeft toen de achterdeur gerepareerd. Er was niets weg uit de winkel”, zegt Jan trots.

Tegenwoordig is Jan, als het weer het toelaat, graag bezig in de tuin of in ‘het schuurtje’. “En als het echt mooi weer is, mag ik ook graag vissen”, vult hij aan. Jan heeft het koken thuis overgenomen van zijn vrouw en samen rijden ze graag met de caravan door heel Nederland. “Met het weer moet je een beetje geluk hebben, maar Nederland is zo’n prachtig land”, vindt hij. Jan hoopt daarom nog lang met zijn vrouw van Nederland te kunnen genieten.