Afbeelding

Doe mee aan de tuinvogeltelling

NULL

Doe mee aan de tuinvogeltelling


Laarbeek - Vogelwerkgroep De Ortolaan van IVN Laarbeek vraagt inwoners van Laarbeek om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Vogelbescherming Nederland houdt dit jaarlijkse evenement in het weekend van 18 en 19 januari in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland.

De vogelwerkgroep hoopt dat iedereen in Laarbeek met een tuin of balkon meedoet aan de Nationale Tuinvogeltelling. In het weekend van 18 en 19 januari telt men een half uur lang, vanuit de luie stoel, alle vogels die in uw tuin of balkon voorbijkomen. De resultaten levert men in op www.tuinvogeltelling.nl.

Meedoen is niet alleen leuk maar ook belangrijk, want de ingestuurde gegevens worden gebruikt door vogelwerkgroep de Ortolaan. Hoe meer mensen meetellen, hoe meer inzicht de vogelwerkgroep krijgt in de ontwikkeling van aantallen en soorten tuinvogels in de omgeving. En dat helpt voor een betere bescherming van vogels in de buurt. Vaak zijn er trends te ontdekken. Zo neemt de ekster al een aantal jaren in aantal af, misschien door het verdwijnen van hoge bomen in sommige wijken. Ook met de heggenmus gaat het binnen de bebouwde kom minder goed, misschien omdat steeds meer tuinen worden betegeld en heggen plaats maken voor schuttingen. Verder is er de laatste jaren een alarmerende afname van de vroeger vaak voorkomende spreeuw. Aan de hand van alle waarnemingen wordt ook de Tuinvogel Top tien 2014 van Laarbeek samengesteld.

Op de speciale website www.tuinvogeltelling.nl staat hoe men precies moet tellen. Ook kan men hier een online vogelgids openen waarin de verschillende soorten tuinvogels staan omschreven, met afbeelding en met geluid. Op de website wordt bovendien interessante informatie gegeven over hoe men meer vogels in de tuin krijgt en hoe men het best een nestkast op kan hangen? Vogelwerkgroep de Ortolaan wenst iedereen veel succes en plezier met de tuinvogeltelling.