Burgerinitiatief: onbekend maakt onbemind

NULL

Burgerinitiatief: onbekend maakt onbemind


Laarbeek – Het merendeel van de Laarbekenaren heeft geen vertrouwen in, geen tijd voor of geen kennis van het burgerinitiatief. Dit blijkt uit een enquête van TipMooiLaarbeek.nl. 82% van de respondenten heeft nooit iets gedaan met dit fenomeen en 65% weet niet wat het burgerinitiatief inhoudt. Tijd voor wat opheldering.

Waarom is het burgerinitiatief niet populair?
René van Heijnsbergen is raadsgriffier bij de gemeente Laarbeek. Voor informatie over het burgerinitiatief kunnen Laarbekenaren bij René terecht. Volgens de griffier is het burgerinitiatief om meerdere redenen niet populair in de gemeente: “Mensen moeten er veel voor doen om hun initiatief op de agenda van de raad te krijgen, daarnaast is het voor veel mensen een onbekend begrip, ondanks de voorlichtingen. Misschien hebben inwoners ook geen vertrouwen in het burgerinitiatief, maar nu gis ik.”

Gissen of niet, René heeft volgens de toelichting op de enquête van TipMooiLaarbeek.nl gelijk. De voornaamste redenen waarom mensen afzien van het indienen van een initiatief is omdat zij onbekend zouden zijn met de mogelijkheden in de gemeente, geen vertrouwen hebben in het effect ervan of geen tijd hebben om het vele werk dat in een burgerinitiatief gaat zitten, daadwerkelijk uit te voeren. Een meer positief veel voorkomend argument is het feit dat mensen nooit de behoefte hadden om iets te veranderen in Laarbeek.

Wat is een burgerinitiatief?
Kort door de bocht is een burgerinitiatief het voorstel van een kiesgerechtigd persoon, die een gemeenschappelijk ‘probleem’ op de agenda van de gemeenteraad wil plaatsen, zodat de raadsleden hierover gaan praten. Er zitten vele voorwaarden verbonden aan een geldig burgerinitiatief. Zo moet het door tenminste 25 andere kiesgerechtigde personen gesteund worden. Zij moeten op een lijst met naam, adres, geboortedatum en handtekening komen te staan. Deze lijst moet samen met een duidelijke omschrijving van het initiatief aangeleverd worden bij de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Hans Ubachs.

Verder mag het initiatief niet gaan over een onderwerp van persoonlijke aard of over een onderwerp waarover de raad binnen een tijdsperiode van een jaar al een besluit heeft genomen. Ook moet het initiatief over iets gaan waar de raad bevoegdheid voor heeft, anders kunnen zij er niets mee.