Gemeenschappelijke regeling Peel 6.1 van start met uitvoering Wmo

NULL

Gemeenschappelijke regeling Peel 6.1 van start met uitvoering Wmo


Laarbeek - De Gemeenschappelijke Regeling (GR) van Peel 6.1 is een feit. Deze regeling geeft handen en voeten aan een uitvoeringsorganisatie waarin de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren op een aantal terreinen gaan samenwerken onder de naam Peel 6.1. Vanaf vandaag worden de taken rondom de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) als eerste ondergebracht in de GR. Vanaf 1 januari 2015 volgen naar verwachting taken rondom de nieuwe Jeugdwet en Participatiewet.


Een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden met ingang van 1 januari 2015 overgeheveld van de Rijksoverheid naar de Wmo van gemeenten. Ook vinden bezuinigingen plaats. Gemeenten moeten de zorg dus anders organiseren om de kwetsbare burgers te kunnen blijven helpen. De gemeenten die samenwerken in Peel 6.1 doen dit o.a. door samen in te kopen. Ook is de begeleiding erop gericht dat inwoners mee kunnen doen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De Astense wethouder Jac Huijsmans legt namens de Peel 6.1 uit: "Cruciaal is dat inwoners van de Peel de juiste ondersteuning krijgen. De regionale uitvoeringsorganisatie is daarbij faciliterend voor de lokale uitvoering. Vanwege minder middelen zullen we de ondersteuning (deels) anders moeten organiseren. De kennis en ervaring die bij professionele partijen en vertegenwoordigers van inwoners en cliënten aanwezig is, willen we beter benutten. We zullen ook nauw aansluiten bij initiatieven van inwoners in wijken en dorpen. Zoveel mogelijk maatwerk dus."

Peelgemeenten regelen zorg en ondersteuning voortaan samen

De zes gemeenten gaan het komende half jaar samen ervaring opdoen met de uitvoering van de geldende Wmo en vanaf 1 januari 2015 met de nieuwe Wmo. Dat doen zij zoveel mogelijk in de wijken en dorpen waar de mensen wonen. En met behulp van de voorzieningen die daar al aanwezig zijn. Een gebiedsgerichte dienstverlening aan klanten dus. De Wmo-medewerkers ( ± 65 personen) blijven in eerste instantie in dienst van hun gemeente, maar zij zullen vanaf een centrale en flexibele werkplek op het Werkplein vanuit Peel 6.1 aan de slag gaan. Klanten en professionele partners worden via een persoonlijke brief uit naam van Peel 6.1geïnformeerd over nieuwe contactgegevens en andere wijzigingen in hun persoonlijke situatie. Het nieuwe telefoonnummer voor een afspraak met of vragen aan een Wmo-consulent is 140492 (kengetal is niet nodig).

Peel 6.1 krachtige regio
In Peel 6.1 werken 6 gemeenten (Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren) op een aantal terreinen aan 1 krachtige regio. Daar staat de naam Peel 6.1 voor. “Vandaag is een belangrijke dag voor Peel 6.1”, vertelt Elly Blanksma, voorzitter van de Stuurgroep en Algemeen Bestuur Peel 6.1. ”De gemeenteraden en colleges hebben zich verbonden aan Peel 6.1; de bijzondere ondernemingsraad (BOR) is positief in haar advies. Nu gaat ook een aantal inwoners en partners in contact komen met Peel 6.1. Dit is nog maar het begin van Peel 6.1. Andere taken rondom o.a. de thema’s jeugd, werk en inkomen, minimaregelingen en schulddienstverlening zullen in een later stadium volgen.”