Veel animo voor re

NULL

Veel animo voor reünie werknemers textielfabriek Kerssemakers


Beek en Donk - In de Willemstraat, naast het kanaal, stond vroeger de fabriek van Kerssemakers Jersey. In goede tijden werkten hier wel 100 mensen. Lies Kluytmans en Jo Naus hebben daar ook gewerkt. Het bedrijf ging in 1974 failliet. Lies nam met enkele andere voormalige werknemers het initiatief om een reünie te organiseren. Deze gaat plaatsvinden op zondag 9 november in Café-Zaal de Tapperij. Veel sterke verhalen zullen er dan uitgewisseld worden, hier alvast een voorproefje.

Jo Naus, internationale contacten
Jo werkte van 1958 tot 1974 bij Kerssemakers Jersey. Eerst op kantoor en later was hij veel op reis als verkoper in de binnen- en buitendienst. Het product van Kerssemakers was Jersey, een elastische, gebreide stof, die hoofdzakelijk gebruikt werd om er japonnen, rokken en blouses van te maken. “Ik deed voor Kerssemakers zaken in Duitsland en België, Japan, Hongkong, Verenigde Staten, Canada ... noem maar op”, vertelt Jo. De oud-werknemer heeft zich verdiept in de geschiedenis van het bedrijf.

Lies Kluytmans, nop- en stopperij
Zij nam samen met Annemie Kandelaars, Hannie van Gend en Nettie Barten het initiatief voor de reünie. Lies heeft bij Kerssemakers gewerkt van haar veertiende tot haar twintigste. Ze zaten met zo’n 15 dames op de nop- en stopperij. Met een pincet moesten ze loshangende draadjes uit de gebreide stof halen. “Dat waren de schaamharen van het schaap”, vult Jo aan, “die konden niet zo goed geverfd worden”. De dames moesten ook gaatjes onzichtbaar stoppen. Een heel secuur werk. Ze stonden in tarief. Een paar cent per gaatje. Op die manier konden ze een weekloon van zestig gulden verdienen. “En altijd ‘arbeidsvitaminen’ op de radio”, vult Lies aan. De liedjes galmden ze uit volle borst mee. Soms zat er iemand op een andere afdeling te vervelen met de stekker. “Maar we galmden gewoon door”, lacht Lies.

Goede werkgever
Jo en Lies vinden Kerssemakers een goede werkgever. "Je hoefde er in elk geval niet te klokken, zoals bij andere bedrijven”, zegt Lies. "Mensen kwamen gewoon op tijd en hielden zelfs rekening met de brug." Lies vertelt dat ze ook wel eens een paar uur zaten te niksen, als het tarief al gehaald was. En elk jaar een groot en oergezellig personeelsfeest bij ‘Pauwkes’. Dat kon allemaal bij Kerssemakers.

Het faillissement in 1974
“Je kon het zien aankomen”, vertelt Jo. Gelukkig kon bijna iedereen ondergebracht worden bij textielfabrieken in de omgeving. Daardoor was er zeker geen grafstemming. Jammer genoeg konden enkele ouderen niet meer aan werk komen. Jo vertelt dat het laatste telexbericht van Kerssemakers Jersey luidde: “Goedemorgen, het pand wordt nu afgesloten.” Daarna overhandigde Jo de sleutels aan de curator.

De reünie
“De voorbereidingen lopen als een tierelier”, zegt Lies enthousiast. “De teller staat op 60 aanmeldingen en dat zullen er zeker 80 worden. Niemand hoeft zich te oud te voelen om te komen. Hendrik van Gend, (94 jaar), hoofd van de technische dienst en bij Kerssemakers baas over zichzelf, heeft zich ook al aangemeld”, lacht Lies uitnodigend.

Aanmelden voor de reünie
De reünie van Kerssemakers vindt op zondag 9 november vanaf 14.30 uur plaats bij Café-Zaal de Tapperij aan de Kerkstraat in Beek en Donk. Aanmelden kan door een mail te sturen naar reuniekerssemakers@gmail.com of te bellen naar Lies Kluytmans (0492-463245), Annemie Kandelaars (0492-361088), Hannie van Gend (0492-464900) of Nettie Barten (06-24879750).