Afbeelding

De Heindert zet zich in voor verkeersvaardige kinderen

NULL

De Heindert zet zich in voor verkeersvaardige kinderen


Aarle-Rixtel - Basisschool De Heindert in Aarle-Rixtel was afgelopen vrijdag tijdelijk omgetoverd tot een verkeersschool. De school vindt het belangrijk dat kinderen vaardig worden in het huidige verkeer. Bevoegde instructeurs van het verkeersprogramma ANWB Streetwise waren uitgenodigd om in verschillende praktijklessen de kinderen meer ‘straatwijsheid’ te leren.


Groep 1/ 2 leert met het onderdeel ‘Toet toet’ geluiden herkennen en oefent met veilig oversteken. Groep 3 /4 leert tijdens ‘Blik en klik’ veilig oversteken en leert het belang van het dragen van een gordel en het gebruik van een kinderzitje in een spannende gele elektroauto. Mijke (groep 3): “We gingen naar de gymzaal in de Dreef. Daar zagen we een geel autootje. Een paar mensen legden wat uit. Het ging over verkeer en een stoplicht. Je moest eerst naar links en dan naar rechts en dan naar links kijken. Dan pas mag je nog steeds niet oversteken. Want je moet ook nog naar de bestuurder in de auto kijken en wachten op een teken. Dan pas mag je oversteken.”

‘Hallo auto’ leert de kinderen van groep 5 /6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod. Joep (groep 6): “We gingen naar buiten en daar stond een lesauto op ons te wachten. We gingen eerst een loop-en-rem-test doen om te kijken wat onze remweg was als we rennen. Toen mochten we eindelijk ZELF in de (les)auto remmen en zat ik op de stoel van de instructeur.”

Het onderdeel ‘Trapvaardig’ traint de kinderen van groep 7/ 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Teun (groep 7/8) “We moesten op de fiets een parcours afleggen met richting aangeven, slalommen, over smalle balken rijden, heel hard rijden en op het einde hard remmen. Eén keer remde ik te laat en ramde ik de fiets van een klasgenootje. Ook met een zware rugzak lukte het prima. Als laatste mochten we nog op een elektrische step. Het was super leuk!”

?Foto: streetwise heindert