Afbeelding

200 Scouts zonder leiding overleven expeditie Ghana!

NULL

200 Scouts zonder leiding overleven expeditie Ghana!


Lieshout/Mariahout – Scouting Regio Helmond organiseert jaarlijks de Regionale Scouting Wedstrijd (RSW). Het thema van de RSW van 2015 was Expeditie Ghana. Ruim 200 jongeren van 11 tot 15 jaar, waaronder 18 leden van Scouting Lieshout-Mariahout, onderverdeeld in één meisjes team en twee jongens teams, hebben aan dit evenement deelgenomen.


Tijdens deze Regionale Scouting Wedstrijd, gehouden van 10 tot 12 april op het terrein van ‘De Zandbergen’ in Stiphout, zijn de scouts volledig op zichzelf aangewezen; de leiding kampeert op ongeveer 300 meter afstand en mag géén hulp bieden. De organisatie heeft voor de scouts een aantal opdrachten bedacht en een onafhankelijke jury beoordeeld nauwlettend alle activiteiten en uitvoering van de opdrachten.

Op vrijdagavond werden de scouts door leiding en ouders ‘achtergelaten’ op een verlaten bosperceel (er is géén elektra en beperkt water beschikbaar). Elke groep van 5 tot 7 deelnemers kreeg van de organisatie een plekje in het bos toegewezen. Na toewijzing was het aan iedere groep scouts om alle benodigde materialen (tent, pionierpalen, touwen, keukentje, aankleding, slaapspullen, water, etc.) gezamenlijk naar hun plek te verplaatsen door het losse zand. Daarna moest gezamenlijk de tent netjes opgezet worden en werden de bedden klaar gemaakt voor de nacht. Het programma van de vrijdagavond bestond verder uit de opening door de Explorers van Scouting Stiphout, een avondspel en natuurlijk een kampvuur. Na een drukke en spannende eerste dag bleef het, na het kampvuur, nog lang onrustig op het kampterrein.

Zaterdag om 7.30 uur werden alle scouts gewekt door de organisatie en startte de jury weer direct met de beoordeling van alle activiteiten. Na het, door de scouts zelf verzorgde, ontbijt moest een tafel gepionierd (met hout en touw een object bouwen), waarop gekookt en gegeten kon worden. ’s Middags stond er een flinke wandeltocht op het programma, waaraan door diverse scouts flinke blaren werden overgehouden.

Later, tijdens de bereiding van het diner ging bij een aantal Scouts van Scouting Lieshout – Mariahout het spreekwoordelijke lampje uit. Het gevolg hiervan was dat de bereide nasi niet helemaal het gewenste resultaat opleverde en dat al slapend de afwas werd gedaan. Na het avondspel was het op zaterdagavond dan ook vroeg rustig in de tenten.

Zondag was alweer de laatste dag van de RSW – Expeditie Ghana. Na het ontbijt begonnen de scouts met het gezamenlijk opruimen van de tenten, gepionierde keukens en andere bouwwerken. Na het laatste spel was er nog een stevige lunch, verzorgd door de organisatie, terwijl de jury de eindklassering voor de RSW 2015 opmaakte.

Rond 14.00 uur was de prijsuitreiking waarna de scouts, moe van alle inspanningen, weer verenigd werden met hun trotse ouders en leiding. De drie teams van Scouting Lieshout – Mariahout hebben een super prestatie neergezet tijdens deze RSW en veel geleerd voor RSW 2016, waar nu al door een aantal scouts reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Agenda:
Tot en met zondag 10 mei: Jaarlijkse loterij t.b.v. het jaarlijkse kamp en activiteiten voor de leden.
Woensdag 13 t/m zaterdag 16 mei: Zeeroverkamp voor alle speltakken bij de Kuilen in Mill.

?Foto: Scouts Lieshout-Mariahout