Afbeelding

Dode hoek project Laarbeekse basisscholen

NULL

Dode hoek project Laarbeekse basisscholen


Laarbeek – Alle kinderen uit groep 7 van de Laarbeekse basisscholen hebben op dinsdag 2 juni de gemeentewerf in Lieshout bezocht voor het dode hoek project, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, met de assistentie van veel vrijwilligers.

Als proef volgden deze keer ook een aantal senioren het lesprogramma. In goed overleg met de gemeente mochten ze de gastvrijheid genieten in de kantine van de gemeentewerf aan de Stater in Lieshout. Dit is in Laarbeek een redelijk centraal gelegen plaats, die ook voor kinderen op de fiets goed bereikbaar is. Het eerste half uur was ingeruimd voor een aantal tips en vuistregels hoe men als fietser op een veilige manier dient om te gaan met grote voertuigen. Alle tips waren ook te zien in een film die werd getoond. De actrice die in deze film optrad was in het verleden als scholiere betrokken bij een ongeval met een vrachtauto.

Na het theoretische deel stapten de kinderen weer op de fiets. Een klein stukje verder stonden op een afgesloten gedeelte op de Stater vier grote voertuigen opgesteld. Hier kregen de kinderen en uiteraard ook de volwassenen de gelegenheid om met eigen ogen te zien waar bij een vrachtauto de dode hoek zit. Bij elk voertuig was een chauffeur aanwezig, die dit praktijkgedeelte voor de kinderen en volwassenen verder inhoud gaf.

Door te laten zien waar alle dode hoeken zitten, blijft, zoals de praktijk duidelijk maakt, het allemaal veel beter hangen. Zorg dat jij de chauffeur ziet, dan ziet hij jou ook. Ga nooit langs een vrachtauto rijden maar blijf er ruim achter. Dat zijn een paar stelregels die geleerd worden.

Zonder de steun van velen is een project van deze omvang natuurlijk kansloos. Ook nu weer is er steun en enthousiasme geweest vanuit de Gemeente Laarbeek, Stichting ViERBINDEN, de scholen in het basisonderwijs, leerkrachten en begeleidende ouders. Ook prijst VVN zich gelukkig met de medewerking van alle bedrijven en instellingen, die belangeloos hun medewerking of een chauffeur met voertuig hebben willen leveren. Het ging hierbij om de gemeente Laarbeek, garage Bitech, Teunissen Transport Auto Service en Boekweit transport BV.
De boodschap, die VVN heeft willen brengen is goed over gekomen en daar gaat het ten slotte om. Ook volgend jaar wordt het project dode hoek bij vrachtauto’s weer ingepland.

Foto: Kinderen van het Klokhuis bij het dode hoek project