Afbeelding

Geslaagde culinaire wandeling bij Croy

NULL

Geslaagde culinaire wandeling bij Croy


Aarle-Rixtel - De stichting streekontwikkeling Croy hield zondag 30 augustus de twee jaarlijkse culinaire wandeling. Ruim 200 deelnemers uit de regio en ver daarbuiten reisden af naar Aarle-Rixtel om kennis te maken met alles wat Croy te bieden heeft. 


Dat dit heel divers is werd al snel duidelijk. Bij de familie Biemans die allerlei soorten fruit telen opeen milieubewuste manier,  kregen de wandelaars een heerlijk voorgerecht geserveerd. Terwijl zij hiervan zaten te genieten, maakte de bijenvereniging gebruik van de stilte om uitleg te geven over de bijen, wespen en hommels, die broodnodig zijn voor de bestuiving van de verschillende fruitbomen en struiken.

Verder wandelend maken de bezoekers kennis met het fokken van bijzondere vleeskoeien. Het Italiaanse Marchigiana ras. De schitterende stier van de familie Franken die op stal staat en de aandacht trekt, weegt maar liefst 980 kg. Het vlees van de grazende koeien  wordt gebruikt in de Croy restaurants. De wandelaars krijgen een heerlijke courgettesoep voorgeschoteld. Alle gerechten zijn bereid met de streekprodukten door de hobbykok kookclub, waar een van de ondernemers van Croy lid van is. 

Weer onderweg wordt het vochtgehalte aangevuld met appelsap en vlierbloesemlimonade, allemaal van eigen bodem en puur natuur. Dat is met de temperaturen en het luchtvochtigheidsgehalte zeker geen overbodige luxe. Verderop zorgt een heerlijk stukje bierkaas met kruiden en een glaasje vlierbessenwijn voor wat extra energie voor ze bij het hoofdgerecht komen. Dat wordt geserveerd op het bedrijf van Piet Segeren, gespecialiseerd in Croy kruiden. Ook worden hier op een biologische manier groenten gekweekt door Wouter van Mil en Marieke Boudewijns. Van die biologische groenten kun je elke week een pakket thuis krijgen als je een abonnement neemt. Dat betekent dat je verschillende groenten met daarbij recepten krijgt om ook met wat minder bekende groenten kennis te kunnen maken. Het hier geserveerde hoofdgerecht bestaat uit romige aardappelpuree met heerlijke groene groenten en een lamshachee. 

De schapen die rondlopen op Croy zijn van schapenfokker Mathee Kamp, die twee verschillende rassen groot brengt. Texelaars vooral voor het vlees bekend, en het Merino schaap dat hele fijne wol produceert. Van die Merino wol wordt vooral sportkleding gemaakt voor bergbeklimmers bv. Deze wol draagt heerlijk op de huid en neemt geen geur op. Ideaal voor mensen met zweetvoeten.

Het melkveebedrijf van de familie Kuijpers maakt de ronde compleet. Zij exploiteren op hun eenmansbedrijf vooral het MRIJ koeienras dat bekend staat als een zogenaamd dubbelras. Melk- en vleeskoe. De familie Kuijpers verzorgt het toetje dat bestaat uit heerlijke hangop met vers fruit. 

De wandelaars hebben genoten van de omgeving, het heerlijke eten en nemen een mooie herinnering aan het Laarbeekse Croy mee naar huis.