Afbeelding
Fotograaf: Leo van den Heuvel

IVN Laarbeek houdt lezing over spinnen

Algemeen

Aarle-Rixtel - Bij het IVN Laarbeek zal Rini Kersten uit Erp donderdagavond 15 september een lezing houden over spinnen. Zoals gewoonlijk vindt deze vanaf 20:00 uur plaats in het verenigingsgebouw de Bimd aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel nabij het volkstuinencomplex.

Er zijn niet zo veel echte spinnenliefhebbers. Spinnen missen nu eenmaal een aantrekkelijke, kleurrijke of tedere uitstraling. Hoewel vaak sterk behaard, rekenen we ze in het algemeen niet tot de groep van aaibare beesten. Er betstaat zelfs een behoorlijk aantal mensen dat een echte angst of een zekere vrees voor spinnen heeft. In de volksmond worden spinnen in het algemeen negatief geduid en ze waren en zijn ook onderwerp van bijgeloof. Als je spinnen nader durft bekijken blijkt dat we te maken hebben met een heel boeiende diergroep, die een meer genuanceerd oordeel verdient. Tijdens de lezing wordt afgerekend met vooroordelen, misverstanden en onjuiste beeldvorming. Tevens wordt een poging gedaan om aan te tonen dat je verschillende interessante en mooie aspecten van spinnen gemakkelijk in eigen directe omgeving kunt observeren.

Tijdens de lezing wordt via een PowerPointpresentatie ingegaan op de plaats van spinnen binnen het dierenrijk en op de algemene morfologie en anatomie van spinnen. Ook komen aspecten van het gedrag van spinnen aan de orde, evenals voeding, voortplanting en broedzorg. Natuurlijk is er ook aandacht voor de ingenieuze bouwwerken die verschillende spinnensoorten vervaardigen en de heel uiteenlopende functies die de webben en webachtige structuren hebben. Tot slot wordt er een beeld gegeven van enkele groepen spinnen. De spreker Riny Kersten zal voor veel mensen geen nadere introductie behoeven. Hij heeft veel kennis van biologische zaken, was vroeger biologieleraar, en hij weet het allemaal ook nog eens heel leuk te brengen met veel woordspelingen en humor. Het kan dus een leuke avond worden in de Bimd. De toegang is gratis en de gezelligheid ook.