Afbeelding

Voorleesbril wint uitvindingswedstrijd

Onderwijs

Voorleesbril wint uitvindingswedstrijd ‘Slimme Zorg’


Beek en Donk/Helmond – De winnaars van het ‘Slimme Zorg’-project op het Dr.-Knippenbergcollege zijn Daan Swinkels, Bob Truijen en Pim Goudriaan met hun uitvinding ‘de voorleesbril’. De prijs, Efteling-kaartjes, werd gisteren uitgereikt op de middelbare school door ‘Slimme Zorg’-coördinator Jo Maas, wethouder Joan Briels en dorpsondersteuner van Beek en Donk Henrie Bouwmans.

Voorleesbril
'De voorleesbril' is een bril, die voorzien is van camera en oortjes (aan de poten). De bril kan tekst scannen en deze voorlezen. Dit is dan te horen via de oortjes. Het prototype van de voorleesbril werkt niet, maar volgens Henrie is het fantastisch als dit idee uitgewerkt zou worden. De bril kan dan bijvoorbeeld de krant voorlezen en zelf teksten in het buitenland vertalen. Via oordopjes hoor je wat er geschreven staat. “De Google glass is er niks bij”, wordt meerdere malen door de collegezaal geroepen.

Technasiumproject
Acht weken lang zijn de tweedejaars leerlingen van de middelbare school in Helmond bezig geweest om goede uitvindingen te bedenken voor ouderen in het project ‘Slimme Zorg’ voor het vak Technasium. Stichting ViERBINDEN was de opdrachtgever voor dit project. De leerlingen hebben hun uitvinding gepresenteerd op de gezondheidsmarkt op 11 januari in het Ontmoetingscentrum. Door Henrie Bouwmans en Jo Maas zijn deze projecten onder andere beoordeeld op idee en presentatie en daaruit zijn de drie jongens als winnaar uitgekomen. Daan, Bob en Pim kregen naast een dagje naar de Efteling ook een 8 en een 9 voor het project.

Prijsuitreiking
Naast de winnaars, gingen er nog meer kinderen met kaartjes van de Efteling aan de haal. Alle namen van de uitvinders werden in een bak gestopt en hier werden vijf namen uitgetrokken. De leerlingen die hun uitvinding ook op de gezondheidsmarkt presenteerden, hadden hun naam twee keer in de ton zitten en hadden dus dubbel zo veel kans.