Afbeelding

Onderzoek naar nevenfuncties wethouder Tonny Meulensteen

Politiek nieuws

Onderzoek naar nevenfuncties wethouder Tonny Meulensteen


Laarbeek – Het onderzoeksbureau Government & Integrity uit Amsterdam heeft vanuit de gemeente Laarbeek opdracht gekregen om een risicoanalyse op te stellen voor de nevenfuncties van wethouder Tonny Meulensteen. Onlangs stelde oppositiepartij PNL hier al vragen over aan het college. Op dat moment was al besloten om dit te laten onderzoeken door een extern, onafhankelijk bureau.

Tonny Meulensteen heeft naast zijn wethouderschap twee nevenfuncties. Zo beheert hij binnen het ZLTO de portefeuille Natuur en Landschap. Een andere nevenfunctie vervult hij als bestuurslid van de Stichting Collectief Agrarisch Natuurbeheer.

Burgemeester Hans Ubachs werd bij de benoeming van de wethouders door de provincie geadviseerd om goed te kijken naar de nevenfuncties van de nieuwe wethouders. Vervolgens kwam de betreffende wethouder zelf met dit verzoek aan het college. Burgemeester Ubachs: “Het is belangrijk om vooraf in kaart te hebben of er zaken zijn waarmee rekening gehouden moet worden tijdens de besluitvorming. Waar bevinden zich mogelijk risico’s? Dat wordt nu uitgezocht.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de uitslag van het onderzoek bekend is. Op basis daarvan gaat het college bekijken wat de gevolgen zijn. Ubachs: “Hier valt nog weinig over te zeggen. Het kan verschillende kanten op gaan. Het zou kunnen dat er een herschikking komt van portefeuilles, maar het kan ook dat wethouder Meulensteen over bepaalde zaken geen stem mag uitbrengen.”

Veel bestuurders hebben nevenfuncties. Volgens burgemeester Ubachs hoeft dit geen probleem te zijn. “Het is juist goed als iemand actief is in de samenleving. Als je maar transparant bent. Dat is het doel.”