Verdeeldheid heerst over uitkomst coalitieonderhandelingen

Politiek nieuws

Verdeeldheid heerst over uitkomst coalitieonderhandelingen


Laarbeek – Menig inwoner is in de afgelopen maanden veranderd van gedachte wat betreft de uitkomst van de coalitieonderhandelingen. De meningen vandaag de dag over deze uitkomst zijn sterk verdeeld. Dit blijkt uit het burgerpanel TipMooiLaarbeek.nl. 22% is het eens met de uitkomst van de onderhandelingen, tegenover 49% van de inwoners die het oneens is. Eén vijfde van de burgers staat neutraal in dit verhaal, 9% weet het niet. Leden van politieke partijen zijn uitgesloten van deelname aan dit burgerpanel.

Net na de coalitievorming vond ook een enquête van TipMooiLaarbeek.nl plaats. Op dat moment was 62% het oneens met de coalitievorming. Dit percentage is gezakt naar 49%. Het percentage van respondenten dat neutraal is over de coalitievorming is met 5% gestegen van 15% naar 20%. De inwoners van Beek en Donk zijn het met 41% het minst oneens over de coalitievorming.

Roerig
De afgelopen maanden kan de Laarbeekse politiek beschreven worden als ‘bewogen’. De uitkomst van de coalitieonderhandelingen was verrassend, wat uiteindelijk zelfs tot een manifestatie leidde. Maar ook daarna bleef het niet stil in de politiek. Er kwam een onderzoek naar wethouder Frans van Zeeland over het ronselen van stemmen (vorig week werd bekend dat hij vrijuit ging), er loopt nog een onderzoek naar wethouder Tonny Meulensteen omtrent zijn nevenfuncties bij de ZLTO en de vergaderingen in de ‘nieuwe’ gemeenteraad verlopen alles behalve vloeiend. Coalitie (ABL, De Werkgroep, CDA en PvdA) en oppositie (PNL) lijken de pijn van de verkiezingen nog te voelen, waardoor veel ideeën verworpen worden en zij nog niet aan het besturen van de gemeente toekomen.

Of dat nog niet alles is, kondigde raadslid Frans Biemans (PNL) net na de verkiezingen aan te vertrekken bij PNL en als partij Frans Biemans verder te gaan in de gemeenteraad en daarnaast kwam burgemeester Hans Ubachs vorige week ook nog eens negatief in de publiciteit, wat zelfs de landelijke kranten haalde. Ubachs blijkt twee keer gelogen te hebben. Eén keer over een knotwilg die verwijderd is door de gemeente en één keer toen hij gastheer van de gemeente Laarbeek moest zijn voor Peel 6.1, maar ondertussen – wat nu blijkt - voor Sinterklaas speelde in zijn oude dorp Merkelbach. De fractievoorzitters hebben laten weten nog vertrouwen in de burgemeester te hebben. Na het zomerreces gaat de Laarbeekse politiek hier verder over in gesprek.