Donderdagavond besprak de gemeenteraad de plannen voor 2022.
Donderdagavond besprak de gemeenteraad de plannen voor 2022. Foto: Mark Barten

Begroting Laarbeek unaniem aangenomen

Politiek

Laarbeek - De begroting van 2022, met de plannen van het college van burgemeester en wethouders, is donderdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Na een lange vergadering gaven alle partijen groen licht voor de plannen: Geen stijging van de onroerende zaakbelasting (minus een inflatiecorrectie van zo’n 1,5 procent), verder ontwikkelen van woningbouw, investeren in preventie bij jeugdzorg en het eerder signaleren van armoede en schulden. 

Aan het begin van de vergadering stonden diverse moties en amendementen op de agenda, na vier uur debatteren bleven er twee over. Een motie van het CDA en PNL over de bestrijding van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop en reuze berenklauw, werd ook unaniem aangenomen.

PNL bracht een amendement ter stemming om voor 2022 de inflatiecorrectie over de onroerende zaakbelasting ook niet door te berekenen aan de inwoners. Volgens die partij is er binnen de huidige begroting ruimte om dit te doen. Dit ging andere partijen net een stap te ver. Zij vonden het terugbrengen van een stijging van 3 procent naar alleen de inflatiecorrectie het maximale. “Wij blijven zorgen houden over het saldi in het meerjarenperspectief, terughoudendheid is dan nu gepast”, gaf Ron Verschuren (ABL) aan. Bij de presentatie van de begroting, eerder deze maand, vertelde wethouder Tonny Meulensteen dat 1,5 procent stijging van de ozb neerkomt op een bedrag van zo’n 90.000 euro. Rick van Bree (De Werkgroep) rekende voor wat het mensen op zou leveren als die 1,5 procent inflatiecorrectie op de ozb niet doorberekend zou worden : “Voor mensen met een huis van drie ton, komt dat neer op 5 euro, 40 cent per maand. Mensen met een huis van 3 miljoen krijgen per jaar 16 euro terug. Dat zijn zulke kleine bedragen. Ik pak dan liever de som (ongeveer 90.000 euro, red.) en investeer dat in mensen die niet mee kunnen.”

Mariahout
Aan het begin van de avond sprak Henk Hulsen namens Zorg om het Dorp de gemeenteraad nog toe. Hij vroeg aandacht voor de leefbaarheid van Mariahout. Hij vindt dat de gemeente meer zou moeten doen. Zijn noodkreet volgt op het feit dat na De Pelgrim en de Wok ook de supermarkt de deuren heeft gesloten. Hij pleitte onder meer voor meer woningbouw, ook om het voortbestaan van de basisschool te waarborgen. Volgens Hulsen is het leerlingenaantal gedaald van 250 naar 150 leerlingen. Hulsen meent dat er een speciale contactmanager aangesteld moet worden, die voor de belangen van Mariahout moet opkomen. Wethouder Meulensteen pareerde de kritiek: “De afgelopen jaren is er al meer gemeenschapsgeld per inwoner naar Mariahout gegaan, dan welke andere kern.”